Keisarin monet vaatteet

Ohjaaja Larry Charlesin vuonna 2006 ilmestynyt läpimurtoelokuva Borat oli hykerryttävän röyhkeä ja poliittisesti epäkorrekti pseudodokumentti, joka ruoti onnistuneesti länsimaisen yhteiskunnan kaksinaismoralismia ja siveyskäsityksiä. Tulenaralla maaperällä liikutaan myös uudessa Uskomatonta – Religulous -teoksessa, jossa Charles on yhdistänyt voimansa stand up -koomikko Bill Maherin kanssa. Tällä kertaa naurunalaiseksi joutuvat järjestäytyneet uskonnot.

ReligulousElokuva koostuu pääosin haastatteluista, joissa Maher tenttaa uskonnollisten ryhmien edustajia. Puheenvuoron saavat niin varakkaat saarnaajat, entiset mormonit kuin Uusi Testamentti -teemapuiston Jeesuskin. Materiaali on kautta linjan koostettu tiiviin viihdyttävästi ja kohtaamiset ovat parhaimmillaan hillittömän hauskoja, paikoin yllättäviäkin.

Religulousin huumori nojautuu myös vahvasti sen leikkaukseen. Michael Mooren parhaista hetkistä muistuttavat lystikkäät välihuomautukset ja piikikkäät insertit pitävät osaltaan huolen siitä, että dokumentti on puhtaasti tekijöidensä mielipiteiden airut. Objektiivisuutta ei silti jää kaipaamaan, koska siihen ei selvästikään olla edes pyritty. Helpommin elokuvaa on mahdollista kritisoida siitä, että Maher tuntuu päästävän itsensä haastateltavien valinnassa turhankin helpolla.

ReligulousElokuvan henkilögalleriasta juuri kukaan ei ole siunattu kummoisilla väittelijänlahjoilla. Näin itse keskustelu jää luonteeltaan melko kevyeksi läpänheitoksi. Myös teoksen päättävä Maherin monologi olisi kaivannut esitystapansa suhteen hiomista. Palopuheen ehdottomuus alkaa saada jo sellaisia vakaumuksellisia piirteitä, joille elokuva on koko kestonsa ajan irvaillut.

* * *
Arvostelukäytännöt