Höpsö ufovedätys

Psykiatri Abigail Tyler harjoittaa hypnoterapiaa, jonka avulla hän yrittää selvittää kolmeen potilaaseensa liittyvää outoa yhteensattumaa: kaikki kolme ovat nähneet toistuvasti samankaltaista unta, jossa esiintyy pöllö. Hypnoosissa potilaat käyttäytyvät kuin riivatut ja paikallinen poliisi alkaa epäillä Abigailin menetelmien turvallisuutta. Abigail myös videoi istunnot. Riivauskohtausten aikana videoiden kuva häiriintyy ja ääniraidalla kuuluu sumerinkielistä mörinää. Abigail uskoo tallentaneensa harvinaislaatuisia todisteita ufosieppauksista.

The Fourth KindAmerikkalaisen Olatunde Osunsamnin toinen kokopitkä The Fourth Kind yhdistää rakeisia dokumenttimaisia otoksia näyteltyyn fiktioelokuvaan. Nuori ohjaaja on yrittänyt kuvaustekniikoiden ja markkinointikikkojen avulla synnyttää kevyttä kohuainesta sisältävän teoksen. Myös suomalaisen dvd-julkaisun takakansitekstissä väitetään, että elokuvasta löytyy autenttisia video- ja ääninäytteitä". Kaikki materiaali on kuitenkin lavastettua jokaista pientä korahdusta myöten.

Kerronta pyrkii hyödyntämään kahden tyylin rinnastamisesta syntyvää jännitettä. Useassa kohtauksessa jaetulla ruudulla etenevät vierekkäin aidoksi uskoteltu vhs-tallenne sekä saman kohtauksen näytelty toisinne. Tämänkaltainen kerronnallinen ratkaisu on yllättävä ja outo. Sen seurauksena fiktiivisen maailman jatkuvuus kärsii sekä dokumentaarisuus kadottaa osan todistusvoimastaan. Tavoiteltu intensiivinen vaikutelma jää haaveasteelle.

The Fourth KindElokuva rakentuu pitkälti haastattelu- ja hypnoosikohtausten varaan. Verkkainen tahti vaatisi tuekseen voimakasta näyttelijätyöskentelyä, jota ei tästä tekeleestä löydy. Milla Jovovichin esittämä Abigail piirtyy epämääräiseksi hahmoksi, jonka mielenliikkeet jäävät arvoitukselliseen hämärään. Elias Koteas lähinnä oleskelee roolinsa läpi Abigailin kollegana. Will Patton tekee ihan kelvollisen suorituksen pikkukaupungin sheriffinä, mutta hänelle on siunaantunut elokuvassa varsin pieni osa.

The Fourth Kind on huijausyrityksenä lattea ja kauhuelokuvana tylsä. Siitä löytyy kohtalaisen höpsö juoni, jota vaatimattomat näyttelijäsuoritukset eivät vahvista. Kyseessä on siis kaikin puolin unohduksen ansaitseva paketti.

*
Arvostelukäytännöt