Kulkuri ja nyrkkeilijä

Näyttelijä Michael Madsenin karisma ja taidot riittävät kannattelemaan sellaisiakin elokuvia, joiden asetelmat eivät ole aina erityisen omaperäiset. Nyrkkeilyelokuva Strength and Honourin käsikirjoituksessa on ajoittain melkoisesti lajityypille perinteisiä ja ajoittain kliseisiä elementtejä, mutta niin vain Madsenin roolisuoritus tekee elokuvasta lähtökohtiaan paremman.. Kyse ei ole siitä, mitä kerrotaan, vaan miten se tulkitaan.

Strength and HonourMadsenin esittämä Sean Kelleher on entinen kovan luokan nyrkkeilijä, joka aikoinaan treeneissä aiheutti vahingossa ystävänsä kuoleman ja vannoi vaimolleen lopettavansa. Myöhemmin vaimo menehtyi traagisesti tautiin, ja Sean jäi yksin pienen poikansa kanssa. Kun poikakin sairastuu ja leikkaushoito vaatii 300 000 dollaria, rahattomalle Seanille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin nyrkkeillä jälleen ja tavoitella maanalaisen, ilman hanskoja oteltavan turnauksen päävoittoa. Vastassa on julma Smasher (Vinnie Jones) ja apuna vanha ja viisas valmentaja, jota esittää vanha ja viisas Richard Chamberlain.

Lapsen sairastumista lukuun ottamatta Strength and Honour on ehta Rocky-variaatio, mutta tuon kaikkien aikojen parhaimpiin kuuluvan urheiludraaman lähtökohdat ovat niin arkkityyppisiä, että niistä voivat muutkin ammentaa huoletta. Edellä mainitun viisas vanhus -mentorin lisäksi mukana kuvioissa on samaan turnaukseen osallistuva nyrkkeilijäkollega ja nuori ystävä Chaser (Michael Rawley). Rawleyn hahmon kohtalo on käytännössä kirjoitettu jo etukäteen urheiludraamojen koodiston mukaisesti.

Strength and HonourKiinnostavaa lisäeksotiikkaa elokuvalle antavat Irlannin kulkurit (Irish travellers), jotka ovat eräänlaisia valkoisia mustalaisia ja ovat 1800-luvulta alkaen omaksuneet vastaavan kiertelevän, yhteiskunnasta irrallaan ja toisinaan myös lain ulkopuolella olevan elämäntyylin, johon kuuluu myös oma kieli. Elokuvan nyrkkeilyturnaus, Puck, on nimenomaan kulkurien turnaus, johon ei ole valtavirran kansalaisilla normaalisti asiaa. Tosielämässäkin kulkurien parista on noussut monia maineikkaita pugilisteja sekä hanskat kädessä että ilman, hyvänä esimerkkinä tuorein Englannin raskaan sarjan mestari Tyson Fury.

Strength and Honourin vahvuudet ovat paitsi harvoin nähdyn kulkurivähemmistön elämäntyylin kuvaamisessa, myös itse asetelmassa, jossa hiljainen, tunteikas yksinhuoltajaisä on valmis kestämään mitä tahansa ja tekemään mitä tahansa lapsensa puolesta. Madsenin hiljainen, jopa verkkainen tyyli vetoaa erityisesti suomalaiskansalliseen kulttuuriin, jossa miehen ei tarvitse meuhkata dramaattisesti ja hymyillä dollarihymyä osoittaakseen välittävänsä. Rajujen ja tylyjen nyrkkeilykohtauksien ytimessä on lämminhenkinen draama isästä ja pojasta.

* * *
Arvostelukäytännöt