Kiven sisässä ei ole kiire

Elämän läsnäolo on harvoin yhtä voimakas kuin Frank Darabontin läpimurtoelokuvassa The Shawshank Redemption / Rita Hayworth - avain pakoon. Aikanaan tuntemattoman ohjaajan visio Stephen Kingin novellista on jättänyt tuskin ketään kylmäksi. Verkkainen ja lämminhenkinen tarina kietoo vastustamattomasti katsojan pauloihinsa; pitkälti yli parituntisen elokuvan suorastaan ahmii huomaamatta ollenkaan ajan kulkua. Shawshank Redemption on tyylipuhdas elokuva perinteen parhaalla mahdollisella tavalla.

© 1994 Castle Rock EntertainmentTarina ankkuroidaan Shawshankin vankilaan, jonne pankkiiri Andy Dufresne (Tim Robbins) passitetaan vaimonsa ja tämän rakastajan murhasta. Katsojalla ei ole hetkenkään epäilystä siitä, etteikö Andy olisi syytön. Kivilinnan karu arki avautuu lohduttomana Andyn edessä ja toivo on ainut asia, joka saa miehen nostamaan katsettaan. Ystävyydestä vanhemman vangin, Redin (Morgan Freeman), kanssa muotoutuu elokuvan tarinan energialähde. Andy ei luovu toivosta, vaan luovii itselleen aseman parempaan tulevaisuuteen.

Shawshank Redemptionin taika on uskomattoman hyvin luodussa tarinan jännitteessä. Katsoja tuodaan hienovaraisesti keskelle miehisen maailman rutinoitua kulkua ja hän alkaa elää tapahtumia elokuvan miesten rinnalla vankilan muurien sisäpuolella. Kun jännite lopussa on kierretty mahdollisimman tiukalle, se päästetään purkautumaan tarkoin harkituin painotuksin, mikä tuottaa elokuvassa katsojalle harvinaisen helpotuksen ja oikeutuksen tunteen.

© 1994 Castle Rock EntertainmentMiehiselle ystävyydelle ja kanssaymmärrykselle annetaan elokuvassa sille kuuluva arvo ja oikeus. Ymmärtäminen ei vaadi sanoja, eikä aina edes tekoja, sillä se on läsnä, kun sille on vain annettu mahdollisuus olla olemassa. Elokuva puntaroi myös elämänarvoja tavalla, jonka soisi kohtaavan nykyihmisenkin. Kun miehisen kaveripiirin vanhin vanki Brooks (James Whitmore) vapautetaan, joutuu mies hänelle tuntemattomaan maailmaan, joka on järjestänyt itselleen mahdottoman kiireen. Tämän elämänarvon ymmärtäminen vaatisi ihmisiltä kiireen riistämistä. Kuka olisi siihen valmis?

Ajan, rauhan ja päämäärän yhtälö on Shawshank Redemptionin tärkein opetus. Elokuvan paras ominaisuus on taas siinä, että se ei ole emotionaalisesti häiritsevän painostava, kuten Darabontin toinen vankilaelokuva Vihreä maili (1999), joka nimenomaan kompastelee kyyneliä silmäkulmista kalastelevaan sävyynsä.

DVD / kuva: 16:9 Widescreen; ääni: Dolby Surround 2.0; tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä)

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4,5 / 4 henkilöä