Nuorena opittua

Kun amerikkalaisessa komediassa varhaisteinit usutetaan naimaan, piti tovin verran pyöritellä silmiään. Patavanhoillisuuden ja kaksinaismoralismin tyyssijassahan yleensä varoitellaan teiniseksin vaaroista ja ylistetään neitseellisyyden hyveellisyyttä. Aikanaan kehutun Gungrazyn (1992) ja sittemmin kammottavan Britney Spears -hölynpölyn Crossroads (2002) ohjannut Tamra Davis pöllyttää vuonna 2000 valmistuneessa Seksiä vai läksyjä -elokuvassaan amerikkalaisen teinikomedian perusasetelmia edes jonkinlaisella yrityksellä.

Varhaisteinien orastavaa seksuaalisuutta on käsitelty monissa elokuvissa ja televisiosarjoissa. Useimmiten asian todellinen luonne kätketään väkisin väännettyihin vitsailuihin tai tiukkapipoisiin kasvatusoppeihin. Näistä elokuvista saa lähinnä sen käsityksen, että ihmisen heräävä seksuaalisuus on joko naurettavaa tai tuomittavaa, siis kaukana luonnollisuudesta. Tällainen asenne vaikuttaa nykyään jo perin juurin kieroutuneelta.

Seksiä vai läksyjä kertoo alle kolmekymppisestä äidistä ja hänen varhaisteinistä pojastaan Samista, jotka kuvernööriksi haluava patriarkka-isoisä karkottaa kauas Wyomingiin sotkemasta miehen mainetta. Tuppukylässä Sam ystävystyy Maureyn kanssa ja nuoret päättävät opetella yhdessä seksielämän saloja, tosin huonolla menestyksellä, kunnes Samin äiti Lydia antaa nuorille opastusta. Pelehtimisen seurauksia tuskin tarvinnee enempää arvuutella.

Elokuva alleviivaa vapaamielisen seksin olevan vastareaktiota konservatiiviselle pompottelulle ja hyssyttelylle. Tämä ei ole mikään uusi viisaus, mutta seksuaalisen kehityksen luonnollisuuden korostaminen on tervetullutta asennemuutosta, vaikka elokuvan arvomaailma välillä seikkaileekin jopa vaarallisilla vesillä. Mukiinmenevää pikkuelokuvaa laimentaa kuitenkin Drew Barrymoren älyttömät esiintymiset Samin seksifantasioiden hekumana.

* * *
Arvostelukäytännöt