Kun naimisiinmeno pelottaa

Kun tahoillaan varatut Jonathan (John Cusack) ja Sara (Kate Beckinsale) tapaavat tavaratalon jouluryysiksessä, mies jää heti koukkuun, mutta nainen jarruttelee ja katoaa. Kuluu muutama vuosi ja sitten nainen alkaa yhtäkkiä ajatella taas Jonathania. Mutta miten he voivat taas löytää toisensa, kun kumpikin on naimisiin menossa. Sattumalta on jahkaavan seesteinen romanttinen komedia, joka ei vakuuta.

© 2001 Miramax FilmsSattumalta on kuin siirappia, joka jää purkkiin ja suunnilleen yhtä mielenkiintoinen. Ohjaaja Peter Chelsom kuvaa minuuttikaupalla Jonathanin tuloksetonta etsiväntyötä Saran henkilöllisyyden selvittämiseksi. Paikasta toiseen ravaamista katsojan ajatellessa, mitähän rakentavaa ja juonen kannalta merkityksellistä seuraavaksi tapahtuu. Sattumalta on jopa vaatimattomampi kuin toinen hääasiaa käsitellyt tuore Häät mielessä (Wedding Planner, 2001), joka sekin oli pelkästään Jennifer Lopezin ympärille rakennettu kyhäelmä hetkenä, jolloin hän uralleen tarvitsi uudenlaista roolia.

Sattumalta-elokuvan kuitenkin katsoo tasan yhden ihmisen, Cusackin, takia. Tarinan parasta antia ovat kirjoja lukevan Jonathanin selostukset Saralle kreikkalaisesta mytologiasta ja ajoittain tulee mieleen, että Jonathan voisi periaatteessa olla vaikka Cusackin aikoinaan loistavasti tulkitsema pormestarin oikea käsi (Pormestari, 1996), kun uusi ura on alkanut tyhjästä romahduksen jälkeen. Beckinsale puolestaan tarinan naisena on ikävystyttävä, oikein brittinaisen pahin stereotyyppi. Miksi muuten kovassa lumituiskussa päähenkilöiden päälle ei sada ollenkaan?

* *
Arvostelukäytännöt