Amerikkalaiseen populaarikulttuuriin on keskiluokkaistunut käsitys moraalisten ongelmien lakitupasidonnaisuudesta. Arkipäiväisen turvallisuuden takaa siis kuvitteellinen oikeuslaitos, jonka fiktiivisissä puitteissa menneet vääryydet voidaan korjata ja tulevat ehkäistä. Tästä populaarista idealisaatiosta on kyse myös Salatussa rikoksessa, jossa aina ihana Ashley Judd esittää huippuasianajaja Claire Kubikia.

© 2002 20th Century Fox & Regency EnterprisesKubik ryhtyy puolustamaan sotaoikeudessa miestään Tomia (käsittämättömän etäinen Jim Caviezel), joka "entisessä elämässään" oli sotilas ja on nyt syytettynä viattomien lahtaamisesta. Morgan Freeman esittää boheemia alkoholisoitunutta sotaoikeuskettua Charlie Grimesia, joka ryhtyy auttamaan Clairea. Lähes pakollisina sidekickeinä elokuvassa ovat vielä yksi sotilaspoika-apulainen Embry sekä Clairen sisko Jackie. Tämän modernin viisikon voimin sitten käydään Tom Kubikin alias Ron Chapmanin tapauksen kimppuun.

© 2002 20th Century Fox & Regency EnterprisesJoseph Finderin romaaniin pohjautuva elokuva ei juurikaan kaihda tavanomaisuuksia juonessa eikä sen käänteissä: salaisen operaation jäljet johtavat jälleen kerran ylemmille vallan portaille, jotka tunnetusti tekevät kaikkensa asemansa säilyttääkseen. Salaliittojen lisäksi elokuvaa vie eteenpäin henkilösuhteiden epäily ja epävarmuus, eli Embrya epäillään pahisten kätyriksi ja Grimes sortuu ryypiskelemään. Sanomattakin lienee selvää, että elokuvan yllätysmomentit ovat kovin harvassa ja kovin huonosti rakennettuja, kuten hollywoodilaisessa perussössössä yleensäkin.

Muttamutta, oikeus voittaa tänäänkin ja tässäkin elokuvassa, ja Claire Kubik kestää ja voittaa kaiken, mitä käsikirjoitus hänen niskaansa kaataa, eli yli-inhimillisen paljon. Loppukohtauksessa onkin kaikki koettelemukset jo unohdettu ja elokuva päättyy kuin paraskin b-luokan televisiosarja, siis päähenkilöiden puistattavaan hyväntuulisuuteen. Toisaalta, katsojakin tuntee mielihyvää tällaisen elokuvan päättymisestä!

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä