Muistia etsimässä

Novellikirjailija Philip K. Dick on nykyään, yli 20 vuotta kuolemansa jälkeen, kuuluisampi kuin koskaan. Tästä tietysti kiitos Hollywoodille, joka on viime vuosina adaptoinut muutamia hänen ideoitaan ison budjetin toimintaelokuviksi. Blade Runner (1982) on klassikko, Total Recall (1990) eräs Arnold Schwarzeneggerin paremmista elokuvista ja Minority Reportin (2002) pääosassa oli itse Tom Cruise. Dickin alkuperäisnovellit ovat siis mitä ilmeisimmin mielenkiintoisia. Niin viimeisinkin, actionguru John Woon toimintadraama Paycheck (2003), jossa tietokoneinsinööri antaa pyyhkiyttää muistinsa suuryhtiön kunnon korvausta vastaan.

Doug Curran - © 2003 Paramount Pictures Corporation and Dreamworks Productions LLCPaycheck, kuten muutkin Dick-filmatisoinnit, sijoittuu lähitulevaisuuteen ja suurkorporatismin kiehtovan raadolliseen maailmaan. Pokerin maailmassa taannoin kunnostautunut Ben Affleck ei tosin näytä tavalliselta yhtiömieheltä eikä varsinkaan insinööriltä, joka hänen Michael Jenningsinsä pitäisi olla. Rosmoa kaatuu urakalla kendon voimin, mutta viihdyttävästi kuitenkin.

Verrattuna Woon muihin Hollywood-elokuviin, varsinkin hänen tyylikkääseen Face/Offiinsa (1997) Paycheck näyttää selvältä välityöltä. Ohjaajan nimikkoelementtejä tosin tarjotaan, hidastuksia ja kyyhkysiä, mutta vanhoin ja toimintaelokuvien ystäville jo tutuiksi tullein keinoin. Affleckin näyttelemisestä on vaikea sanoa mitään, hän kun näyttää esittävän samaa Jack Ryan -muunnelmaansa jokaisessa elokuvassaan. Elokuvan parasta antia näyttelijätyön osalta onkin valitettavan harvoin sidekick-osissa nykyään näkyvä mainio Paul Giamatti (mm. Apinoiden planeetta, 2001), joka Affleckin uskollisena apurina on aina valmis palvelukseen. Uma Thurman? No, Kill Bill -saagaa kait valmisteltiin ja kuvattiin samoihin aikoihin.

Paycheck kärsii selvästi siitä, että se ei erotu edukseen muiden, edellä mainittujen laadukkaampien Dick-tulkintojen seurassa. Se sijoittuu pikemminkin samaan kastiin vuoden 2002 Impostor -tieteisjännärin kanssa, sinänsä rutiinilla tehty takuuvarma työ, mutta ilman kohokohtia. Hyvää viikonloppuviihdettä kuitenkin.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 3 henkilöä