Kohtauksia eräästä perheestä, osa 2

Komediakonkarit Jay Roach ja Ben Stiller ovat taas lyöneet hynttyyt yhteen Perhe on painajainen -leffan (2000) jatko-osassa. Muun muassa Austin Powers -sekoilujen ohjauksesta vastannut Roach tarttuu samoihin teemoihin ja vitseihin kuin aikaisemmissa elokuvissa, eli ah niin tuttu alapää- ja seksuaalihuumori ovat sitä pääasiallisinta satoa. Painajainen perheessä (2004) ei tuo kertaalleen nähtyyn tarinaan muuta kuin pari heikohkosti riemastuttavaa hahmoa lisää.

© UniversalNyt jo legendaarisen elokuvanimen omistavan Gaylord "Greg" Fockerin (Ben Stiller) ja Pam Byrnesin (Teri Polo) häät lähestyvät, ja lempiväisten perheiden on aika kohdata. Siitähän riemu ratkeaa, kun Pamin militantti isä Jack (Robert De Niro) ja takakireä äiti Dina (Blythe Danner) tapaavat Gregin vähintäänkin vapaamieliset vanhemmat Bernien ja Rozin (Dustin Hoffman ja Barbara Streisand). Salaiset sikiämiset, neitsyyden menettämiset ja lentelevät esinahat ovat keskiössä, kun perheet ottavat mittaa toisistaan.

© UniversalPainajainen perheessä on venytetty ja ajoittain hieman pitkästyttävä toisinto neljän vuoden takaisesta emoelokuvasta. Focker-nimen erilaisista versioista jaksetaan vääntää vitsiä tylsistymiseen asti ja seksiin liittyvät letkautukset ovat shokeeraavia ainoastaan kaksinaismoralististen amerikkalaisten näkökulmasta. Muutaman hymisevän hörähdyksen ja pari myötähäpeän hetkeä elokuva onnistuu saamaan katsojassa aikaan, mutta muutoin komedia on melkoista kompastelua.

Stiller vaikuttaa pääosassa hieman tylsistyneeltä, eikä De Nirokaan saa mitään uutta irti Jack Byrnesin yksitotisesta hahmosta. Mies kaipaakin todennäköisesti takaisin muutaman vuosikymmenen takaisiin kultavuosiin, jolloin hän kuului miesnäyttelijöiden parhaimmistoon. Naishenkilöt jäävät vaisusti taka-alalle, vaikka Streisand kovasti yrittääkin meuhkata suorapuheisena seksiterapistina. Dustin Hoffman on ainoa, joka saa edes jotain irti hahmostaan. Tällaiset sinänsä harmittomat, mutta auttamattoman keskinkertaiset komediat jäävät kyllä jatkossa ainakin allekirjoittaneen luottamuksen piirin ulkopuolelle.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,7 / 3 henkilöä