Asennevammainen appiukko

Greg Focker (Ben Stiller) lykkää kosintaansa, koska tyttöystävä Pamin (Teri Polo) sisko on menossa naimisiin. Matkalla häihin Pamin vanhempien luo Gregin laukku, jossa on kihlasormus Pamille, katoaa. Greg olisi halunnut kosia appivanhempien läsnäollessa. Appiukkokin (Robert De Niro) osoittautuu vainoharhaiseksi ex-CIA-mieheksi, eikä leppoisaksi kukkakauppiaaksi. Tunnelma kiristyy vähitellen, kun häitä harjoitellaan. Siskon lääkärisulhanen ja tämän plastiikkakirurgi-isä vinoilevat sairaanhoitaja-Gregin ammatille ja bestmaniksi on tulossa Pamin entinen poikaystävä.

Jay Roach on Austin Powers -elokuvien jälkeen ottanut askeleen "vakavamman" komedian suuntaan. Perhe on painajainen on mukiinmenevä, mutta mielenkiinnolla jää odottamaan Roachin seuraavaa projektia: filmiversiota Douglas Adamsin romaanista Linnunradan käsikirja liftareille.

Perhe on painajainen tuntuu ensin vähän polkevan paikallaan. Gregin ja appivanhempien tutustumisen varautuneisuus välittyy kyllä mukavasti. Vaivautuneen hiljaisuuden käytöllä saadaan katsoja kiemurtelemaan.

© 2000 Universal PicturesEnsin voi ajatella, että näyttelijät eivät suorita osiaan huolella. Kuitenkin Stiller, De Niro ja Polo ovat hyvinkin ärsyttäviä, joskaan eivät aina kamalan hauskoja. Tunteiden herättäminen katsojassa siis on onnistunut. Matkalaukun katoaminen toimii katalyyttinä, joka aiheuttaa nössö-Gregille vaikeuksia läpi elokuvan. De Niron maneerit pistävät välillä silmään. Toisaalta hän sopii hyvin agenttipatriarkan rooliin.

© 2000 Universal PicturesElokuvassa törmäävät appiukon vanhoillisuus, kristillisyys, keskiluokkaisuus ja pedanttisuus Gregin juutalaisuutta, moderniutta ja urbaanimpaa asennetta vastaan. Tarina kerrotaan Gregin näkökulmasta. Katsoja jakaa vävykokelaan ulkopuolisuuden tunteen, mutta samalla ärsyyntyy miellyttämisen halusta ja pitkäpinnaisuudesta. Ennakkoluulot ja vastuun pakoilu ovat Perhe on painajaisessa irvailun kohteena.

Syksyinen esikaupunkikomedia ei ole mikään huikaiseva esteettinen elämys nykypäivän erikoistehostevyörytykseen tottuneelle. Perhe on painajainen on harmitonta sunnuntai-iltapäivän viihdettä.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,4 / 7 henkilöä