Ajan miellyttävästi patinoima jännäri

Frederick Forsythen romaaniin perustuva jännityselokuva kertoo hampurilaisesta lehtimiehestä, joka vuonna 1963 pääsee entisten ss-miesten salaisen Odessa-organisaation jäljille. Kirjan kuvioita on elokuvan käsikirjoituksessa oiottu suoriksi ja lopputuloksena on simppeli kunnon vanhan ajan jännäri, joka runnoo eteenpäin kohti viimeistä kliimaksiaan yhtä jämerästi kuin tavarajuna määränpäätään. Mielenkiintoisen juonen epäuskottavia aukkoja ei jäädä ihmettelemään natsimetsästyksen tiimellyksessä mutta niitä ei kuitenkaan yritetä paikata yliannostetulla toiminnalla.

Maitonaamaisuutta ja kyynisyyttä kiehtovasti sekoittava Jon Voight on sopivan uskottava journalistin planttu, joka pääsee liian ison uutisen jäljille. Mutta melkein itkettää, kun ajattelee, että 70-luvulla tehtiin monen monta tällaista hyvää rutiinitrilleriä, joka tarjoaa pyöreän parituntisen jykevää elokuvaviihdettä ilman ainuttakaan räjähdystä tai ilman edes sen kummempaa paukuttelua. Kokonaan Saksassa aikoinaan filmattu Odessan miehet nojaakin enemmän eurooppalaiseen kuin amerikkalaiseen perinteeseen ollen 70-luvun poliittisen trillerin parhaimmistoa.

Onneksi Forsythen kansainvälistä valtapolitiikkaakin sivaltavan sekä faktaa ja fiktiota surutta sekoittavan tarinan viimeinen koukku on säilytetty myös elokuvaan, jolloin hyytävästi paljastuvat päähenkilöiden todelliset motiivit ja tarkoitusperät, niitä sen enempää paljastamatta. Elokuvan synkät, vetiset ja talviset fiilistelyt tukevat vahvaa kerrontaa. Sanoma yhteiskunnan pintakerroksen alla vellovista pahoista voimista saa nykypäivänä yhä voimakkaampaa vastakaikua yleisen välinpitämättömyyden ilmapiirissä.

Odessan miesten kaltaiset dvd-julkaisut ovat erittäin tervetulleita. Ensinnäkin ne ovat kunnianosoitus vanhan koulukunnan tekijäkaartille, joka ymmärsi sentään trillerin perusraaka-aineet ja -reseptin ennen nykyistä sekametelisoppakoulukuntaa. Kuvan ja äänen taso on sinänsä kiitettävä ja 70-luvun tyylille tyypilliset haalistetut värit pääsevät mukavasti dvd:n kautta oikeuksiinsa.

DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 2:35:1; Ääni: Dolby Digital 1.0; tekstitetty, voi katsoa ilman tekstitystä; ekstrat: trailereita, filmografioita.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 3 henkilöä