Perinteinen Puh

Walt Disney teki ensimmäisen brittikirjailija A.A. Milnen tarinoihin perustuvan Nalle Puh -elokuvan kolmekymmentäviisi vuotta sitten. Sen jälkeen Puolen hehtaarin metsän asukeista on tehty lukematon määrä erilaisia jatkojalosteita leluista tv-sarjoihin. Tälläkin hetkellä televisiossa pyörii tietokoneella tehtyä bulkkianimaatiota.

Winnie the PoohNalle Puhin elokuva – Uudet seikkailut Puolen hehtaarin metsässä on jotain aivan muuta kuin liukuhihnatuotettua piirrettyä. Syy on siinä, että elokuva on Disneyn perinteikkään animaatiostudion käsialaa toisin kuin tv-sarjat ja suoraan tallennelevitykseen tarkoitetut elokuvat. Disneyn animaatiostudio vastaa pitkien elokuvien tekemisestä ja tämä on vasta kolmas kerta, kun studio on tehnyt jatkoa niin sanotun klassikkostatuksen omaavalle Disney-piirretylle.

Uusi Nalle Puh -elokuva on perinteistä animaatiota ja sen katsominen palauttaa maan pinnalle kalsean tietokoneanimoinnin pilvilinnoista. Värien pehmeys ja liikkeen sulavuus ovat omaa luokkaansa, eli sitä mitä Disneyn klassikkopiirretyissä on aikanaan nähty.

Winnie the PoohElokuva perustuu Milnen alkuperäistarinoihin ja elokuvan kerrontakehyksenä käytetään kirjaimellisesti kirjaa. Kerronnan ratkaisu saattaa aikuiskatsojasta tuntua hieman kömpelöltä mutta nuorempaa katsojaa tämä ei tunnu haittaavan, sillä Puhin ja kumppaneiden seikkailut vievät mennessään ja musiikkiosuudet kruunaavat kokonaisuuden.

Disneyn vertaansa vailla olevassa animaatiotuotannossa uusi Puh ei tule jäämään muistettavimpien teosten joukkoon, mutta se on hieno osoitus perinteisen animaation ilmaisuvoimasta ja siitä sadunhohdosta, joka loistaa poissaolollaan lähes kaikesta tietokoneanimaatiosta. Perheen pienimillekin soveltuvaa laatutuotantoa on sen verran vähän tarjolla, että elokuvan soisi löytävän tiensä moneen kotisoittimeen jo näytteeksi siitä, mitä ilmeikäs kuvailmaisu todellisuudessa on. Ja löytyy levyltä mukavana bonuksena katsomiskelpoinen lyhytelokuvakin, Nessien taru.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 4 henkilöä