Walt Disney -yhtiöiden 36. kokoillan animaatioelokuva on nyt laskeutunut valkokankailta videohyllyihin ja varmaankin saa ansaitsemansa paikan Disney-klassikoiden joukossa, sarjan nimenkin mukaisesti.

Disney-yhtiöiden tarinan metsästys on kulkeutunut Leijonakuninkaan (1994) Afrikasta, Amerikan, Ranskan ja Kreikan kautta, maailman suurimman markkina-alueen, Kiinan syliin. Ja ympyrä sulkeutuu takaisin Afrikkaan tämän vuoden lopulla, kun Tarzan heilahtaa liaanillaan valkokankaille Disneyn piirrosversiona.

Mulan - (c) Walt Disney PicturesMulan kertoo muinaiseen Kiinaan sijoittuvan tarinan nuoresta Mulan-tytöstä, joka ottaa vanhan isänsä paikan keisarillisessa armeijassa, sen valmistautuessa puolustamaan maata hunnien valloitusarmeijaa vastaan. Tuohon aikaan Kiinassa naisen ainoana mahdollisuutena tuoda kunniaa perheelleen oli päästä hyviin naimisiin. Mutta Mulanin kohdalla tämä vaihtoehto kariutuu jo avioliittojärjestäjän kokeissa.

Mulan - (c) Walt Disney PicturesMulan on ehdottomasti parasta Disney-piirrettyä vähään aikaan. Se peittoaa Herkuleksen (1997) ja jopa Pocahontasin (1995) hienolla toteutuksellaan ja ehdottomasti yhdellä hauskimmista sivuroolihahmoistaan, mitä minulle Disney-elokuvista muistuu mieleeni. Kyseessä on pieni lohikäärme Mushu, jonka Mulanin esi-isät lähettävät hänen avukseen armeijareissulle. Ja tälle sidekickille onkin kirjoitettu koko elokuvan parhaat vuorosanat. Mushun suomalaisena äänenä tekee ehdottomasti erään mieleenpainuvimmista suorituksistaan Tom Pöysti. Ja vaikken ole alkuperäistä versiota nähnytkään, niin uskon Pöystin vetävän vertoja Eddie Murphylle koska tahansa. Nuori laulajatar Heidi Kyrö suoriutuu Mulanin ääniroolistaan todella hienosti ja olikin valintana ehdottoman onnistunut. Suomalaisen version ohjaaja Pekka Lehtosaari on siis jälleen kerran tehnyt dubbauksen, joka ei kalpene alkuperäisenkään rinnalla.

Musiikilla on aina suuri osa Disney-animaatioissa, mutta Pocahontasin jälkeen ei elokuvien lauluista ole syntynyt maailmanlaajuisia hittejä. Mulanissa laulut ovat ihan hienoja, mutteivät nouse sellaisiin sfääreihin, jotta ne jäisivät soimaan katsojan mieleen lopputekstien jälkeen.

Disney-animaatioiden toteutus on ollut jo vuosien ajan lähes täydellistä ja loppuun asti hiottua. Tuhansien ammattipiirtäjien työtä avustava digitaalitekniikkakin alkaa mukautua niin saumattomasti perinteiseen animaatioon, ettei sitä enää voi erottaa edes suurennuslasilla. Ja se on saatu taipumaan niin, ettei se enää hallitse vaan auttaa tuotantoa.

Onkin mielenkiintoista nähdä, miten kiinalaiset itse onnistuvat piirroselokuvatuotannossaan, joka on tekeillä tämän Disney-elokuvan vastineeksi. Ja tarinoitahan tästä miljardikansan historiasta löytynee lähes yhtä monia.

Mulan on ehdottomasti viimevuosien paras Disneyn piirroselokuva, jossa tarina, hahmot ja toteutus ovat kohdallaan. Vauhdikas ja hauska seikkailu kaikenikäisille katsojille.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 2 henkilöä