Se tavallinen tarina

Dinosaurukset ovat kiehtoneet ihmisten mieliä ensimmäisistä fossiililöydöistä lähtien. Talonkokoiset hirmuliskot ovat ruokkineet tarinankertojien mielikuvitusta ja dinoista on kerrottu monenlaisia tarinoita niin sanoin kuin kuvin. Tietokoneanimaation kehittyminen on avannut aivan uudenlaiset ovet menneeseen samalla, kun tutkimus on tuonut yhä lisää tarkempaa tietoa esihistoriallisten eläinten ulkonäöstä ja käyttäytymisestä.

Walking with DinosaursDinosauruksista on tehty televisioon lukuisia enemmän tai vähemmän onnistuneita semidokumentteja, joissa sukupuuttoon kuolleet eläimet on digitoitu elämään oikeiden eläinten tapaan. Tv-tuotantojen rajalliset budjetit ovat kuitenkin saaneet dinot näyttämään jokseenkin kankeilta menijöiltä Steven Spielbergin Jurassic Parkien luomuksiin verrattuna.

3D:n aallonharjalla viime vuonna ensi-iltansa saanutWalking with Dinosaurs oli vakava yritys tuoda tv-dokumenttien mahdollisimman aidonoloinen dinomaailma spielbergmäisellä näyttävyydellä valkokankaille. BBC:n samannimisestä sarjasta ideoitu elokuva onkin visuaalisesti näyttävä, mutta tarinaltaan kovin tavallinen.

Patchi on pieni pachyrhinosaurus, joka elää isoveljensä Scowlerin varjossa. Kun laumaa johtava veljesten isä kuolee, on poikien tultava toimeen omillaan ja selviydyttävä monista vaaroista. Ja kuinka ollakaan pienestä Patchista kasvaa lopulta se suuri johtaja.

Walking with DinosaursTarinakaava on niin moneen kertaan läpiveivattu, että visuaalisesti innovatiiviseen elokuvaan olisi kaivannut hitusen omaperäisempää ja kunnianhimoisempaa käsikirjoitusta kuin Ice Agen vanavedessä räpiköiminen. Eikö esihistorialliseen miljööseen voi istuttaa muuta tarinakaavaa kuin kasvattavan matkan tekeminen?

Kotikatsomossa elokuvan näyttävyys näivettyy väistämättä, mikä paljastaa tarinan ohuuden. Elokuvaa ei ole onneksi turhaan pitkitetty ja draaman kaari jaksaa kantaa läpi puolitoistatuntisen elokuvan vaikka välillä tiukkaa tekeekin. Nuorempia katsojia ajatellen simppeli tarina on riittävän selkeä seurattava visuaalisen lumon viedessä päähuomion. Dinovaiheessa oleville lapsille Walking with Dinosaurs antaakin eniten, joskaan ikärajaa nuoremmille elokuvaa ei sen pelottavien elementtien takia voikaan suositella.

* *
Arvostelukäytännöt