Jenkkiprinsessa brittihovissa

Lähes kaikenikäisille sallittu Mistä tytöt tykkää on ylöspanoltaan nykyhetkeen päivitetty mutta sisällöltään tyylipuhtaasti vanhanaikainen prinsessasatu, eräänlainen yhdistelmä tuhkimotarinaa ja perinteisiä perhearvoja puolustavaa väärinkäsityskomediaa. Elokuvan juonikuviot ja ratkaisut ovat niin arvattavia, että vähänkään vaativampaa katsojaa alkaa takuuvarmasti haukotuttaa vaikka romanttisten hömppäkomedioiden ystävä olisikin.

 © 2003 Warner Bros. Yksinhuoltajaäitinsä kasvattama newyorkilaistyttö, 17-vuotias Daphne (Amanda Bynes) lähtee Englantiin tapaamaan isäänsä (Colin Firth), joka on tuttu vain vanhoista valokuvista ja äidin kertomuksista. Kun rehti ja konstailematon jenkkineito vapaine tapoineen ilmaantuu yläluokkaisen sukunsa kartanoon, ei kommelluksilta voida välttyä. Isän uusi morsian koppavine tyttärineen koettaa heitellä kapuloita Daphnen rattaisiin, mutta hyväsydäminen luonnonlapsi hurmaa ennen pitkää kankeat britit. Söpöä romantiikkaakin on tarjolla, kun kiva lontoolaispoika (Oliver James) ihastuu reipasotteisen neitoon ja kauan sitten eronneet isä ja äiti kohtaavat uudelleen.

Puhtoinen ja umpikiltti elokuva on kuin vaaleanpunainen marenkileivos, kevyt ja makea - ja aikuisempaan makuun aivan liian äitelä. Vastaanottavin kohdeyleisö herttaiselle hattaralle löytyneekin noin kymmenkesäisistä tytöistä, joilta samastuminen suloiseen sankarittareen ja lapsekkaaseen tarinaan vielä onnistuu. Elokuvan parasta antia ovat karismaattiset ja asiansa tunnetusti osaavat brittinäyttelijät, jotka saavat karrikoidun yksiulotteisiinkin roolihahmoihinsa edes hitusen henkeä. Mukavaa toki on myös se, että varhaisnuorille suunnatussa elokuvassa ei kiroilla, tapella, ilkeillä ja vitsailla kaksimielisyyksillä.

* *
Arvostelukäytännöt