Leikeltyä potentiaalia

1970-luku oli katastrofielokuvien kulta-aikaa ja tuolloin päivänvalon näkivät muun muassa Liekehtivä torni (1974), Tuhoparvi (1978), kaikki neljä Airport-elokuvaa (1970, 1974, 1977, 1979) ja Maanjäristys (1974). Viimeksi mainitussa sankaria esitti Charlton Heston, jonka hieman vähemmän tunnettua tuotantoa Future Film on viime aikoina ansiokkaasti julkaissut. Näihin kuuluu sukellusvenedraama Merten urhot, jonka käsikirjoituksessa ollutta potentiaalia ei valitettavasti kyetty siirtämään itse elokuvaan.

Gray Lady DownHestonin kipparoima ydinsukellusvene Neptune joutuu Yhdysvaltain itärannikolla norjalaisen rahtilaivan ruhjomaksi vähän satamasta lähtönsä jälkeen ja uppoaa. Tämän jälkeen lähinnä odotellaan, josko vielä koekäytössä oleva ja kapteeni Gatesin (David Carradine) kipparoima minisukellusvene saisi miehistön pelastettua.

Sukellusvenedraamaksi Merten urhot onkin poikkeuksellisen tylsä verrattuna esimerkiksi genrensä klassikoihin Aja ääneti, aja syvällä (1958), Vihollinen syvyydessä (1957) tai jokaisen elokuvaharrastajan peruskokoelmaan kuuluvaan Sukellusvene U-96:een (1981).

Gray Lady DownValitsin edellä mainitut tarkoituksella, sillä ne ovat myös sotaelokuvia. Merten urhot olisikin saattanut olla jännittävä ja otteessaan pitävä elokuva, jos sen lopulliseen versioon olisi sisällytetty alun perin kuvatut ja vielä leikkausvaiheessa mukana olleet kohtaukset, joissa Neuvostoliitto pyrki pääsemään hylylle ensin ja varastamaan sen amerikkalaisten nenän edestä. Elokuvan lopullisesta versiosta on poistettu kymmeniä minuutteja ja kaikki viittauksetkin tähän juonen osaan. Kylmän sodan piinaava ilmasto olisi piristänyt Merten urhoja aivan toiselle tasolle. Nyt julkaisuun asti päässyttä versiota haittaa katsojan saama kokemus, että pari minuuttia filmiä näyttää puuttuvan sieltä täältä.

Elokuva puolustaa kuitenkin paikkaansa dvd-julkaisuna, jos ei muuten niin Hestonin aina ammattitaitoisen ja huolellisen näyttelijätyön vuoksi. Tämä monia suurmiehiä ja elämää suurempia hahmoja esittänyt legenda toi oman suoraselkäisyytensä myös periskoopin ääreen eli hänen tuotantoaan tuntevat kyllä tietävät, mitä rahallaan ostavat.

* *
Arvostelukäytännöt