High schoolissa soi rock ja veri lentää

1970-luvun loppu ja 1980-luku olivat nuoriso- ja high school -elokuvien kulta-aikaa. Suurimpana syynä tähän on todettu olleen populaarimusiikin räjähdysmäinen kasvu elokuvissa ja televisiossa. Nuorisoelokuvien kantava voima olivat pop- ja rockmusiikista kootut soundtrackit, jotka kipusivat myös äänilevyjen myyntilistojen kärkeen. Samoihin aikoihin, vuonna 1982, aloitti myös kaupallinen musiikkikanava, MTV toimintansa.

Luokka 1984:ssa ovat läsnä kaikki nuorisoelokuville tyypilliset elementit. Taustalla soi rock’n’roll ja punk, teinit ovat pukeutuneet ajan viimeisimpien trendien mukaisesti ja nörtit kärsivät pahisten pyörittäessä koko koulua. Jonkinlaisen kulttimaineen saavuttanut Luokka 1984 ei kuitenkaan ole aivan tyypillinen lajityyppinsä edustaja. Se on yllättävän raaka, jopa westerniä muistuttava kertomus, jossa high school ainoastaan luo puitteet henkilökohtaiselle tasolle menevälle hyvän ja pahan taistelulle.

Andrew Norris (Perry King) on pahamaineisen Lincoln High:n uusi musiikinopettaja, joka ryhtyy harjoittamaan luokkaansa orkesterikilpailua varten. Hyvin pian käy selväksi, että koulua terrorisoi nuorisojengi, jota johtaa älykäs, mutta psykoottinen Peter Stegman (Timothy Van Patten). Jengi ei ainoastaan harrasta koulukiusausta, vaan pyörittää lisäksi huumekauppaa ja prostituutiota. Norris tekee kaikkensa kitkeäkseen väkivallan ja rikollisuuden koulustaan, mutta ajautuu yhä syvemmälle henkilökohtaiseen sotaan Peterin kanssa.

Nuorissa on tulevaisuus, mutta ei Lincoln High:ssa. Elokuvan ääniraitaan kuuluu Alice Cooperin "I Am the Future", jonka sanat on laitettu suoraan Peterin suuhun. Luokka 1984 ei ole elokuva ihmisen elinkaaren vaikeasta ajanjaksosta nimeltä nuoruus, siinä ei ihannoida nuoruutta eikä elokuva tarjoa juurikaan samaistumiskohteita epävarmoille teineille.

Peter Stegman on kiinnostava henkilöhahmo. Hän on väkivallasta viehättynyt komea ja karismaattinen psykopaatti, jonka rooliin on lisätty inhimillisyyttä esimerkiksi musiikillisen lahjakkuuden muodossa. Elokuvassa ei kuitenkaan anneta vihjettä siihen, mikä on vinksauttanut hänet pois raiteiltaan. Hänen henkilöhahmonsa synkkenee elokuvan kanssa samaa tahtia. Muutos tapahtuu myös Norrisissa. Pakkomielle ja kosto ajavat hänet tilanteeseen, jossa pätevät enää luonnonlait: syö tai tule syödyksi.

Alun vertaus lännenelokuvaan siksi, että Luokka 1984:n maailma on hyvin maskuliininen. Miehet ovat toimijoita, naiset äitejä tai huoria. Lincoln High:n voi rinnastaa villiin länteen. Elokuvan lopputaistelu käydään pimeässä ja autiossa koulussa. Koulun käytävät ovat kuin lännenelokuvan pääkatu, jossa jäljellä eivät ole kuin hyvä mies vastaan paha mies. Elokuvan moraali liikkuu alkukantaisella tasolla. Mies puolustaa kunniaansa ja perhettään ja kuolema kostetaan kuolemalla. Elokuvassa myös kirjaimellisesti nähdään varkaan käden katkaisu.

Väkivalta on amerikkalaisissa kouluissa arkipäivää. Luokka 1984 ei silti ole yhteiskunnallinen kannanotto. Väkivallan ja veritekojen syitä ei pohdita, vaan väkivallan esillepano on osa spektaakkelia. Sen tarkoituksena on inhottaa ja järkyttää, mutta myös viihdyttää, samaan tapaan kuin kauhuelokuvien katselu.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä