Ei ole riiviötä karvoihin katsominen

Ja muita kliseitä. Mutta animaation ollessa kyseessä, monet kierrätetyt ainekset voi helposti antaa anteeksi, kunhan piirrossoppa on muuten hyvin keitetty. Usein helmasyntinä etenkin Disneyllä kummittelee kohderyhmää vanhemman yleisön aliarviointi turhankin makealla lepertelyllä. Studiot ovat kuitenkin viettäneet oppivuosiaan ja huomanneet, että aikuisetkin viihtyvät piirrettyjen parissa. Vähitellen tätä on osattu myös hyödyntää tarjoamalla hieman kulmikkaampia ja pintaa syvempiä, mutta aina yhtä vauhdikkaita tarinoita.

© 2002 Disney EnterprisesLilo & Stitch edustaa selvemmin perheen nuoremmille suunnattua toiminnan täytteistä satua kuin esimerkiksi Shrek (2001), joka puki kertomansa sadun kypsään omalle lajityypilleen ilkeilevään satiiriin. Edellinen on toisin sanoen puhdasta karkkipäivän ajanvietettä - vaikka hyvin tehtyä sellaista ollen ehdottomasti Disneyn tuotantojen kärkipäästä. Eikä se sen puoleen tunnu lainkaan liian tutulta tai turvalliselta. Päinvastoin, se itse asiassa vaikuttaa erittäin tuoreelta.

© 2002 Disney EnterprisesMonisilmäisen tiedemiehen geneettinen koe, pieni mutta pippurisen tuhovimmainen otus päätetään karkottaa avaruuden vihoviimeisimpään kolkkaan. Olento pääsee kuitenkin pakoon ja karkumatkallaan tekee pakkolaskun maahan Havaijin saarelle. Siellä siskonsa kanssa asuva omapäinen pikkutyttö Lilo ottaa Stitchiksi nimeämänsä riiviön lemmikikseen ja joutuu näin pahempaan kuin pulaan monen monta kertaa. Mutta mitä tapahtuu kun aina vihainen Stitch-otus saa osakseen rakkautta? Ja mitä tehdä sitten, kun ei ole kerta kaikkiaan enää mitään tuhottavaa?

Kaiken kaikkiaan on hauska huomata, että tarinaan on viitsitty panostaa. Lilo & Stitch kysyy olennaisia asioita ystävyydestä, uhrautumisesta sekä vastuusta ja tekee kaiken tämän vailla minkäänlaista tekomansikkaesanssia. Painavista kysymyksistä huolimatta elokuva onnistuu pysyttelemään kevyenä ja vauhdikkaan hauskana. Ja mikä parasta, sen hahmot eivät ole pahvisia karikatyyrejä, vaan saavat juuri sopivasta syvyyttä. Välillä heitellään myös kaikkien bongareitten iloksi viittauksia muun muassa Men in Black ja Godzilla-elokuviin. Palaset ovat kaikki kohdallaan, Elvis rokkaa ja hyvä mieli on taattu.

* * * *
Arvostelukäytännöt