Epäonnistunut perjantai

Perjantai 13. päivä -elokuvien kymmenennessä osassa Crystal Laken murhamonsteri heitetään kaukaiseen tulevaisuuteen. Koska viranomaiset eivät saaneet ilkeää maskinaamamme lopullisesti matojen muonaksi, he päättivät viisaudessaan pistää hänet pakkaseen. Elokuvan introssa, verisen välienselvittelyn jälkeen Jason saadaankin lopulta jäähorrokseen. Mutta kuinka ollakaan, kuolleelta ja asuinkelvottomalta Maa-planeetalta löytyy vuonna 2455 pakaste-Voorhees, joka tietenkin poimitaan avaruusalukseen. Pakkasukon herättyä horroksestaan sotilaiden ja kiimateinien asuttama avaruusalus muuttuu pian tutuksi murhaajan temmellyskentäksi.

© 2002 New Line CinemaPerjantai 13. päivä -elokuvat ovat tehneet pitkän matkan kymmenenteen jaksoonsa ja ainekset mullistaviin ja tuoreisiin paluihin Crystal Laken camping-alueelle on kulutettu loppuun jo hyvä tovi sitten. Jo ensimmäisissä matkoissa kristallijärvelle keskiössä olivat veriset tehostekuolemat, keinotekoista juonta tai edes tarinan tynkää elokuvissa oli ainoastaan johdatteluksi seuraavaan veren purskahtamiseen. Slasher-teinikauhusarjan taso onkin laskenut suoraan suhteessa elokuvan järjestysnumeroon. Viimeisimmissä Jason-kauhuiluissa onkin mielikuvitusta riittänyt vain tavoissa laittaa lihaa kylmäksi. Kaavamaisten edeltäjiensä rinnalla tämä viimeisin Jasonin viidakkoveitsen heiluttelu on lähtöasetelmaan tuore ja erikoinen.

Rahaa viimeisimmän perjantain tekemiseen on käytetty edellisosiin sijoitettuja taaloja enemmän. Avaruusmaailma onkin muutamaa todellista rimanalitusta lukuun ottamatta aivan kelvollinen. Valitettavasti tarinaa ei kuitenkaan ole päivitetty tarpeeksi. Vaikka Jason X päivittää tarinan kauaksi tulevaisuuteen, tarina etenee vanhentuneen softan ja käyttiksen pohjalta. Edeltäjiensä tavoin elokuvassa paljas pinta vuorottelee ihmislihan paloittelun kanssa. Tarina on valitettavan ennalta arvattava ja kliseinen. Kaiken huipuksi ohjaaja Jim Isaac on varastanut varhaisemmista tieteiselokuvista lähes kaiken mikä varastettavissa vain on ollut. Ainoan pisteensä elokuva saa muutamasta onnistuneesta hirtehishuumorisesta heitosta.

Mikä pahan tappaisi, kysytään dvd-kotelon kannessa. Ei ainakaan elokuvan kaksinumeroinen järjestysluku tai ilkimyksen sinkoaminen tulevaisuuteen. Valitettavasti tai onneksemme joudumme tutustumaan vähintäänkin vielä kerran Jasonin murhamaailmaan. Nyt kesällä suuren meren tuolla puolen on nimittäin saanut ensi-iltansa elokuva, joka on lähtöasetelmaltaan tätäkin elokuvaa villimpi. Uusimmassa rainassa kaksi modernin kauhun maisteria ja mestaria ottavat mittaa toisistaan. Vasemmassa kehänurkassa on jääkiekkomaskiin sonnustautunut epäonnen perjantaiden murhasankari, oikeassa kehänurkassa vastustajaansa silmäilee tuo Jalavakadun painajaisten vanha veitsikynsi.

*
Arvostelukäytännöt