Metsään meni

Kauhuelokuvan saralla on viime vuosina porskutettu paljon teinikauhun merkeissä. Näiden tekeleiden esikuvat ovat 1970- ja 80-luvulta. Parin vuosikymmenen takaisista teoksista on lainattu kaikki mahdollinen joko huumorilla höystettynä tai haudanvakavasti väännettynä. Kaikesta tarkoituksellisesta lainaamisestakin huolimatta nykypäivän elokuvat ovat hämmentävän mielikuvituksettomia, mistä Texasin moottorisahamurhaajan uudelleenfilmatisointi oli puiseva todiste.

Näkemyksettömän käännösnimen saanut Ihmisjahti ei ole omassa genressään pahnan pohjimmaisia. Omaperäisyydestä tekijöitä tuskin voi kiittää, ja jo elokuvan esittelyteksti julistaa tekeleen niin Moottorisahamurhaajan kuin Syvän joen perintöä hyödyntäväksi. Vaikka elokuvassa metsään mennäänkin, niin kirves on pysynyt terävänä. Joukko nuoria harhautuu vuoristoseudun takametsiin ja saa pian peräänsä sukurutsasta kärsivän paikallisen trion.

Koukeroisia juonikuvioita tai tarinan pohjustuksia ei ole viritelty, vaan lahtaus pyörähtää käyntiin hetimiten. Ripeärytminen elokuva pitää katsomisjännitteen mukavasti yllä ja homma toimii verestävänä viihteenä juuri kotiteatterissa. Ansioksi on luettava 80 minuutin ihanteellinen kesto ja perinteisten tehosteiden kunnioitus. 70-lukulainen henki on tätä myöden parhaimmillaan läsnä.

© 2003 Twentieth Century Fox and Regency EnterprisesToisaalla elokuva ontuu raskaasti laahustaen. Esimerkiksi vuoristolaisten lahtauspuuhissa ei logiikalla juhlita ja kaiken tappamisen olisi voinut motivoida paremmin, edes draaman kannalta. Hirviöasteelle epämuodostuneet vuoristolaiset jäävät alkutekstejä lukuun ottamatta vaille perusteluja. Fincherin Seitsemän innoittamana on jännäriosaston alkuteksteistä muodostunut sittemmin kokonaan oma taiteellinen segmenttinsä, ja sen käyttö yhtenä koko elokuvan kerronnan osana on väistämättä huteroa.

Elokuvan tuottajana on häärinyt ansioitunut ja jo legendan maineen saavuttanut maskeerausmaestro ja efektimies Stan Winston, joka juttelee mukavia myös dvd:n lisämateriaaleissa. Mies tiivistää kauhusta jotain olennaista:

"Ihmiset, joita pelottaa katsoa kauhuelokuvia, ovat yleisesti pelokkaita koko elämänsä. Ihmiset kysyvät minulta, näenkö koskaan painajaisia. En näe koskaan painajaisia. Näen elokuvissa kammottavimpia ja oudoimpia olentoja ja asioita maailmassa... ja vau, se on todella sairasta... ja kuinka hauskaa se onkaan. Ja tiedän niiden pysyvän elokuvissa. Se on erittäin terveellistä."

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä