Pintapuolista parodiaa

Elokuva How to Lose Friends and Alienate People perustuu brittijournalisti Toby Youngin samannimiseen omaelämäkerralliseen kirjaan. 1990-luvun puolivälissä Young muutti Lontoosta New Yorkiin työskennelläkseen legendaarisessa aikakausilehti Vanity Fairissa. Youngin omaperäiset työskentelytavat ja kumartelematon asenne herättivät kuitenkin sen verran närää, että hänen työsopimuksensa jäi varsin lyhytkestoiseksi. Nämä kokemukset Young purki kirjaansa.

How to Lose Friends and Alienate PeopleElokuvassa Toby Youngin alter ego on nimetty Sydney Youngiksi (Simon Pegg). Hän pyörittää Lontoossa kiistanalaista pikkulehteä, kunnes saa puhelinsoiton Sharps-lehden päätoimittajalta (Jeff Bridges), joka haluaa Sydneyn riveihinsä. Mies lähtee innolla kohti uusia haasteita suhtautuen kuitenkin kriittisen huvittuneesti teennäiseen julkkiskulttuuriin. Pikkuhiljaa Sydney kuitenkin luisuu sisälle piireihin ja hävittää omat teeskentelemättömät toimintatapansa. Mikä lopulta on aitoa, mikä pintaa?

Lahjakas Simon Pegg on brittiläisen komiikan kultapoika, joka käsikirjoittaa ja näyttelee. Hänen tähänastisista töistään tunnetuimpia lienevät zombiesekoilu Shaun of the Dead (2004) ja poliisiparodia Hot Fuzz (2007). Television puolelta Pegg muistetaan myös sarjasta Avaruuden tuntua (Spaced, 1999–2001), jota Suomessakin YLE aikoinaan lähetti. Pegg on oivallinen, suorastaan itsestään selvä valinta Sydney Youngin rooliin. Hän kannatteleekin elokuvaa lähes yksin, ja on vastuullinen niistä harvoista nauruista, jotka elokuva irrottaa.

How to Lose Friends and Alienate PeopleElokuvaan on roolitettu kasapäin mielenkiintoisia näyttelijöitä, mutta käsikirjoituksen heikkoudesta johtuen sivuroolit jäävät kuitenkin harmistuttavan hengettömiksi. Sydney Youngin nuorta kollegaa näyttelevä Kirsten Dunst tekee hyvin samantyyppisen roolin kuin elokuvassa Tahraton mieli (2004): hän on sanavalmis ja älykäs, mutta kuitenkin eteerisen herttainen ja harmiton. Dunst tuntuukin jostain syystä jumittuneen tämäntyyppisiin sivurooleihin voimakkaiden pääroolien antaen vielä odottaa itseään. On myös ilahduttavaa nähdä pitkästä aikaa Jeff Bridgesiä ja Gillian Andersonia. Hollywoodin kermaan pikavauhtia noussut Transformers-tähtönen Megan Fox näyttelee elokuvassa periaatteessa itseään. Hän on Sophie Maes, elokuvamaailman kuumin tulokas ja Sydney Youngin ihailun saavuttamaton kohde, johon julkisuuden armottomuus ja pinnallisuus ruumiillistuu.

Elokuvan herkullisen sarkastinen nimi lupaa paljon enemmän kuin mitä elokuva lopulta pystyy lunastamaan. Toki on hauskaa, että itsekin julkisuuden valokeilassa paistattelevat näyttelijätähdet tekevät komediaa julkkismaailmasta ja kommentoivat teennäisiä sosiaalisia sääntöjä, joiden mukaan täytyy pelata, jos pinnalla meinaa pysyä. Tarjolla olleista rakennuspalikoista ei kuitenkaan ole onnistuttu kasaamaan herkullista satiiria vaan kaikin puolin latteahko, paikoitellen suorastaan väsähtänyt komedia.

Joukosta erottuu muutama erityisen onnistunut kohtaus ja päätähti Peggin suoritus on tasaista laatua, mutta kokonaisuutena How to Lose Friends and Alienate People on keskinkertainen katselukokemus. Dvd:n lisämateriaaleiksi on laitettu poistettuja ja pilalle menneitä kohtauksia, trailereita ja erilaisia mainospätkiä. Melkoisen perinteisiä höysteitä siis, jotka nekään eivät juuri onnistu naurattamaan.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä