Meren vangit

Dark Descent - matka syvyyteen on scifi-elokuva, joka ei ainakaan Suomessa päässyt elokuvateattereihin. Joskus nämä pienen budjetin elokuvat tarjoavat, kanadalaisen Cuben tapaan, iloisia yllätyksiä mutta valitettavasti lupaavahkon alun jälkeen Dark Descent ei kykene nousemaan pinnalle vaan vajoaa perusamerikkalaisen tieteisräiskinnän tasolle.

Tässä tieteiselokuvassa ei seikkailla avaruudessa vaan meren pohjassa, jonne on rakennettu huipputeknologinen kaivos. Siellä pökkelömäisen Dean Cainin esittämä sheriffi yrittää selvittää outoja itsemurhatapauksia, taistelee menneisyytensä haamuja vastaan ja machoilee pitkin käytäviä.

Juuri juonessa piilee elokuvan heikkous. Vaikuttaa siltä kuin tekijät eivät olisi tienneet, mitä lankoja haluavat seurata ja kaikki juonenkäänteet antavatkin lopussa tilaa elokuvan muuttuessa tyhjänpäiväiseksi pyssyhipaksi. Muun muassa päähenkilön klaustrofobiaa tuodaan alussa esiin, mutta sitä ei loppujen lopuksi käytetä lainkaan hyväksi, vaikka vetinen hauta kapeine labyrintteineen antaisi tälle loistavat puitteet. Tekijät luultavasti toivoisivat elokuvan olevan jonkinlainen syvällinen analyysi erilaisista ihmisistä suljetussa pienoisyhteiskunnassa. Valitettavasti pikkunäppäryydet jäävät ammuskelun varjoon ja ainoastaan korostavat elokuvan halpaa olemusta.

Parhaimmillaan Dark Descent on päähenkilön paetessa takaa-ajajiaan ahtaita käytäviä pitkin. Ikävä kyllä elokuvan ohjaaja Wilfred Schmidt ei ole David Fincherin kaltainen auteur ja esimerkiksi Alien 3:n klaustrofobista tunnelmaa ei saavuteta kertaakaan. Muutamia hienoja kohtauksia elokuva kuitenkin tarjoaa ja muoviset lavasteet sekä amatöörimäiset näyttelijät tuovat jonkinlaista taikaa, jota ei ole missään muualla kuin b-luokan elokuvissa.

Dark Descent tulee tuskin saavuttamaan kulttistatusta, johon se tuntuu pyrkivän. Valitettavasti elokuvassa piilevät potentiaalit hukataan ja se sortuu lopussa tusinaviihteestä tuttuun räiskintään. B-elokuvien tekijät saisivat luultavasti enemmän taiteellisia vapauksia, kun suuret tuottajat eivät olisi heitä kontrolloimassa. Halpojen elokuvien tuhoksi koituu kuitenkin valitettavan usein juuri halu tehdä massoja kosiskelevaa spektaakkelia, johon ei budjetti riitä. Dark Descent ei ole varsinaisesti pohjanoteeraus, mutta matkaa siihen jää loppujen lopuksi hyvin vähän.

* *
Arvostelukäytännöt