Image is everything

Johnny Ton ohjaamat hongkongilaiset toimintaelokuvat eivät ole olleet suosittuja ainoastaan kotimaassaan. Ton kansainvälinen maine on tarpeeksi vahva, koska hänen uusin elokuvansa, Breaking News, esitettiin vuonna 2004 niin Cannesin kuin Torontokin elokuvafestivaaleilla.

© Media AsiaElokuva alkaa yhtenäisellä kahdeksan minuutin otoksella, jossa valepukuiset poliisit väijyvät rosvoja, yrittäen saada rikollisliigan kiinni. Väijytys epäonnistuu, poliiseja ammutaan ja pahikset pakenevat. Media kyseenalaistaa poliisien uskottavuuden ja nuori naispoliisi julistaa mediasodan poliisien kunnian palauttamiseksi. Rikolliset linnoittautuvat kerrostaloon, jota poliisit alkavat, räjähdysten saattelemana, näyttävästi piirittää.

Breaking Newsissa poliisi-rosvo-asetelma sotkeutuu mediapeliin, jota kummatkin osapuolet pelaavat taidokkaasti internetin, kännyköiden ja television avulla. Median manipulaatio on sinänsä mielenkiintoinen aihe, mutta elokuvalla ei tunnu olevan siitä kovinkaan uutta sanottavaa. Mielenkiintoista toki on, miten mielikuvamarkkinoilla rakennetaan kuvan ja todellisuuden suhdetta. Imago on tärkeintä, rosvot täytyy saada satimeen tyylillä, jotta kansa on tyytyväinen.

© Media AsiaMustavalkoista jaottelua hyviin ja pahoihin ei elokuvassa ole, vaan rikollisetkin ovat ihmisiä. Lounastauko panttivankien asunnossa lähetetään internetin kautta yleisölle, ja rosvot saavat median sympatiat puolelleen. Vaikka elokuvassa leikitelläänkin imagoilla, jäävät henkilöhahmot kuitenkin jäykiksi stereotyypeiksi, eikä rikollisten motiiveja kerrota, mikä sinänsä on mielenkiintoinen ratkaisu.

Breaking News on hyvin kuvattu ja visuaalisesti yllättävä. Alun pitkä yhtenäinen otos, jännittävät leikkaukset ja välillä absurditkin tunnelmat ovat elokuvan parasta antia. Sen sijaan juoni jää heppoiseksi ja ennalta arvattavaksi. Breaking News onkin tyylikäs ja viihdyttävä, muttei kovinkaan kekseliäs elokuva.

* * *
Arvostelukäytännöt