Pojat on poikia

Ei haittaa, vaikka et olisi eläessäsi edes nähnyt biljardipöytää. Biljardihaissa tehdään muutakin kuin tökitään kepeillä palloja vihreällä pöydällä. Nuori ja kunnianhimoinen Johnny Doyle pelaa biljardia tositarkoituksella, mutta nuorukaisen sukset menevät pahasti ristiin opettajansa Joen kanssa. Joe janoaa kostoa, jonka uskoo saavansa Johnnyn pikkuveljen Dannyn kautta. Yhtäkkiä biljardi ei olekaan enää pelkkää peliä.

Elokuvan ohjannut Gregory "Mars" Martin näyttelee myös elokuvan pääosaa Johnny Doylena. Hän onkin kunnostautunut enemmän näyttelijänä kuin ohjaajana. Christopher Walkenin charmi huumaa ,ja vaikka tämän pökerryksiin puhuvan herrasmieskoviksen rooli on nähty jo monesti aikaisemmin, se on taas yhtä vaikuttava. Videon kannessa Walkenin nimi on painettu suurimmalla ja hänen kuvansa on etummaisena, mutta Walken-faneja varoitettakoon, että mies itse on kuitenkin melko vähäisessä sivuroolissa.

Hollywoodille ominaisesta katsojan aivotoimintaa loukkaavasta pahis-hyvis-jaottelusta huolimatta Biljardihait on viihdyttävä sekoitus jännitystä, draamaa ja komediaa. Itse pelikohtaukset ovat tyylikkäitä ja kameran käyttö saa pallojen pyörimisen pöydällä näyttämään yllättävänkin mielenkiintoiselta. Ainoastaan yksi seikka alkoi pahasti hipomaan ärsytysmittarin punaista aluetta - äänitehosteet. Joka kerta kun pelissä vastustajat ohittavat toisensa, kuuluu samanlainen kohahdus kuin auto kaahaisi ohitse. Ja toisinaan biljardikeppi viuhahtaa kummallisen äänekkäästi. Äänet yhdistettynä kamerakikkailuun antavat vaikutelman, että menossa olisi biljardiversio kung fu -taistelusta.

Sehän on selvää, että biljardi on coolia, mutta Biljardihait kaikkine kovisteluineen tekee siitä myös melkoisen machoa. Huomionarvoista onkin, että yksikään nainen ei pelaa koko elokuvan aikana. Ainoa edes jonkinlainen naisrooli on oikutteleva tyttöystävä, jonka kaaliin ei millään tahdo mennä miehen pelivietti. Mutta ei elokuva kuitenkaan ole niinkään maskuliinisuuden palvontaa kuin kertomusta ikuisista pikkupojista. Nuoret jannut juttelevat misuista samalla kiihkolla kuin vanhat pierut puhuvat rahasta. Kaikessa testosteronipöllyssään Biljardihait on jollain kummalla tavalla ihastuttavan vanhanaikainen elokuva.

* * *
Arvostelukäytännöt