Letkeää hirviökauhua kieli poskessa

Mitä voi odottaa elokuvalta, jonka aiheena on viemärissä kasvava, hormoneilla jättikokoiseksi kasvava alligaattori? Asetelma on jo niin pöljä, että ""vakavasti otettavaa" kauhuelokuvaa on vaikea saada millään ilveellä. Onneksi tekijät eivät ole yrittäneetkään paisuttaa aihetta, vaan tehneet jutun ronskisti ja rempseästi kieli poskessa. Ei tässä nyt mikään merkkiteos ole kyseessä, mutta Alligaattori ei ole lainkaan niin huono elokuva kuin mitä ensi silmäykseltä luulisi, vaan huomattavasti onnistuneempi tekele kuin suurin osa nykyisistä teinilahtauselokuvia parodioivista "kauhukomedioista".

Rennon otteen takaa voi silti niin halutessaan löytää myös yhteiskunnallisia piikkejä, jotka on upotettu kokonaisuuteen ilman turhaa itsekorostusta. Käsikirjoittajana olikin itse John Sayles, joka oli jo aiemmin Joe Danten Piraijassa kalastellut samoilla 1950-luvun hirviökauhun apajilla. Todellisena uhkana ei ole viemäriverkoissa mateleva alligaattori, vaan kaupunkia hallitseva ja pormestaria pompottava mahtimies ja häntä pokkuroivat tiedemiehet. Eläimiä säälimättä rääkkäävät tiedemiehet ja fallistisesti aseitaan pullisteleva armeija saavat testata alligaattorin leukojen pitävyyden.

Saylesin käsikirjoitus onnistuu naamioimaan aiheen hölmöyden ja epäuskottavuuden. Samaa ei voi sanoa ohjaaja Teaguesta, joka ei tunnu tietävän, tehdäkö enemmän kauhuelokuvaa vai satiirista kauhukomediaa. Niinpä Saylesin pyrkimykset jäävät vain lisämausteeksi, kun pääosaan nousee sittenkin eri puolilla riehuva kumilisko sekä etsivän ja alligaattoritutkijan kiusallisen kömpelö romanssi. Tämä "leikkaamaton" (?) versio vain korostaa päättämättömyyttä kokonaisuuteen tyystin sopimattomine verilotrauksineen.

Roolivalinnoissa on nykypäivän näkökulmasta tiettyä nostalgiaa. Liskojahtia johtaa Jackie Brownista sittemmin tuttu Forster, hänen aisaparinaan Kummisetä II:ssa nähty kähisijä Gazzo ja sivuosassa paikallisena mahtimiehenä Hollywoodin studiokauden sivuosakasvo, tuolloin jo liki kahdeksankymppinen Dean Jagger. Älkää uskoko dvd:n takakannen sitaattia, jonka mukaan Alligaattori on "sekoitus korkealuokkaista jännitystä ja piinaa". No ei varmasti ole, vaan irtonainen kauhukomedia.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä