Minille kyytiä

Michael Cainen vuonna 1969 tähdittämä The Italian Job oli mukavan camphenkinen veijariparodia suuresta ryöstöstä, jota myös silloisella hittiauto Mini Cooperilla hoidettiin. Alkuperäisversio on saanut arvoisensa dvd-julkaisun jo aikaisemmin, mutta nyt tarjolla on myös tuore uusintaversio, jossa kyllä menoa ja melskettä piisaa, mutta ikään kuin puolihuolimattomasti.

35 miljoonan taalan kultaryöstö vaatiikin kuvaukselta leikkisää otetta, mutta tässä kaikilla, harvinaisen tympeää Edward Nortonia lukuun ottamatta, on koko ajan melko hauskaa. Nortonin alinäyttelemisen selittänee hänen vastentahtoinen joutumisensa koko projektiin studiosopimuksen vuoksi, mutta on tietysti erikoista, ettei ohjaaja F. Gary Gray (A Man Apart, The Negotiator) saanut tähteensä enemmän otetta vaan antoi tämän toheltaa puolivaloilla kohtauksesta toiseen.

© 2003 Paramount PicturesThe Italian Job puolustaa kuitenkin paikkaansa veijarigenren uutena edustajana, sillä se on mutkatonta viihdettä, jos mikä. Bemarin toimesta pari vuotta sitten uudelleen tuotantoon tulleet Minit näyttävät olevan kunnon menopelejä lasisine kattoineen ja vauhtiviivoineen. Ja kun joukkio valmistautuessaan elokuvan kliimaksiin Charlie Crokerin (Mark Wahlberg) johdolla on saanut jostain (ilman selityksiä) käsiinsä yhdenmukaiset mustat nahka-asut, aivoton ja siksi viihdyttävä paketti on kasassa. Tästä pintaliitoisuudesta johtuen alkuperäisen elokuvan kaltaista kulttisuosiota The Italian Job ei kuitenkaan voi odottaa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 4 henkilöä