Lyhytanimaatioiden parhaimmistoa

Joka vuosi joulun alla markkinoille tuupataan joulu- ja talviaiheisia animaatiojulkaisuja. Kyse on lyhytanimaatioista, kotoisemmin pätkiksistä, koostetuista animaatiokokoelmista, joiden punainen lanka on lähes poikkeuksetta enemmän kaupallinen kuin animaatiotaiteellinen. Tämän joulun tarjonnasta löytyy kuitenkin kaksi myönteistä poikkeusta, jotka kaupallisten tuottavuuslähtökohtien ohella ovat myös sisällöllisesti arvokkaita ja jopa hankkimisen arvoisia.

Aku Ankan joulusuosikit löytynee monesta pukinkontista. Etukannen perusteella julkaisu vaikuttaa halvalta Disney-bulkilta mutta sisältö on iloiseksi yllätykseksi jotain aivan muuta, nimittäin Disneyn klassisia talvihenkisiä animaatioita 1930-luvulta alkaen. Pixarin järjestyksessään toiselta lyhytanimaatiokokoelmalta voi taas jo lähtökohtaisesti odottaa enemmän ja pääpiirteissään sisältö vastaakin odotuksia. Nämä kokoelmat eivät ole vain lasten iloksi, sillä näin laadukkaiden animaatioiden parissa viihtyy joulunpyhinä aikuinenkin.

The Hockey ChampAku Ankan joulusuosikkeihin on koottu kymmenen Walt Disneyn lyhytanimaatiota vuosilta 1935–1951. Pääosassa häärää lähinnä Aku joko veljenpoikien tai Tikun ja Takun kanssa. Parissa animaatiossa mukana ovat myös Pluto, Hessu ja Mikki. Kattauksen avaa kaksi Carl Barksin käsikirjoittama klassikkoa: Jääkiekkosankari (The Hockey Champ, 1939) ja Suuri lumisota (Donald's Snow Fight, 1942). Akun ja veljenpoikien jääkiekko-ottelu sekä lumisota edustavat Aku-animaatioiden parhaimmistoa niin lennokkaan käsikirjoituksen kuin huikean animoinnin osalta. Liikkeen sujuvuus, toiminta ja kuvallinen komiikka ovat jotain sellaista, mihin nykyanimaatioissa ei juuri kyetä, ehkä Pixarin parhaimmistoa lukuun ottamatta. Vauhdikkuudessaan ja komiikassaan vertaansa vailla olevat Disneyn klassisen kauden animaatiot ovat kestäneet aikaa hämmästyttävän hyvin. 70 vuotta vanhat piirretyt lumoavat nykyisetkin lapsikatsojansa edelleen vastustamattomasti.

Akun ja veljenpoikien edesottamusten jälkeen Aku ottaa mittaa pikkuoravista useamman animaation verran. Pluto nähdään myös pelastuskoirana ja Hessu laskettelua opettelemassa. Osa animaatioista on tuttuja jo aiemmilta kokoelmilta, joten mistään keräilijän unelmasta ei Chronological-julkaisujen tapaan ole kyse. Akun joulusuosikit on koko perheen laadukas animaatiokokoelma, joka on tarpeettomasti dubattu suomeksi. Tarpeettomasti siksi, että varsinkin Aku-animaatioissa puhetta ei ole nimeksikään ja kaikki kerronta nojaa kuvalliseen ilmaisuun lyhytanimaatioiden perinteisen tyylin mukaisesti. Ja eihän kukaan pysty astumaan sen ainoan oikean Aku-äänen, Clarence Nashin, valtaviin saappaisiin. Jukka Rasila tekee parhaansa, mutta ei hänen Aku-puheestaan juuri selvää saa.

Pixar Short Films Collection 2 on eräänlainen pakkohankinta. Useimmat animaatioista on nähty Pixarin pitkien animaatioiden alkukuvina ja moni näistä animaatioista löytyy myös dvd-julkaisujen lisämateriaaleina, mutta kokoelmalla kaikki on koottu kätevästi yhteen.

PrestoKokoelmalla on kaikkiaan 12 lyhytanimaatiota. Luonnollisesti mukana ovat viime vuosien Oscar-ehdokkaat Presto (2008), Päivä ja yö (Day & Night, 2010) sekä Kuu (La Luna, 2011. Näistä varsinkin taikurin ja kanin huikea mittelö, Presto, jatkaa Disneyn klassisten lyhytanimaatioiden perinteitä hulvakkaalla käsikirjoituksella ja eloisan animoinnin viitoittamalla visuaalisella kerronnalla. Vastaavia helmiä ovat myös Burn-E (2008) ja Puolipilvistä (Partly Cloudy, 2009).

Kun kyse on animaatiostudion tuotantoa kokoavasta kokoelmasta eikä minkään teeman ympärille rakennetusta julkaisusta, sisällössä on enemmän hajontaa. Siinä missä puolet julkaisusta on nykyanimaatiota parhaimmillaan, mukana on myös täytemateriaalilta vaikuttavia lyhytanimaatioita, kuten kaksi Martti-animaatiota, Dogin tehtävä sekä Pikku-Buzz. Ne ovat lähinnä vain pitkän animaatioelokuvan rip offeja, ei muuta. Onneksi nämä eivät kuitenkaan hälvennä Pixarin parhaimpien lyhytanimaatioiden loistoa.

Aku Ankan joulusuosikit ja Pixar Short Films Collection 2 takaavat joulunpyhiksi laadukasta animaatiota koko perheen iloksi, jos ja kun television anti ei riitä tyydyttämään jouluista animaationälkää.

Donald Duck's Christmas Favourites:

* * * *
Arvostelukäytännöt

Pixar Shorts Films Collection: Volume 2:

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 2 henkilöä