Lyhyttä pitkästi
Lyhytelokuvan asema on Suomessa marginaalinen. Elokuva-alan palkinnoista esimerkiksi Oscareissa, Britannian Baftoissa ja Ruotsin Guldbaggeissa on kussakin oma sarjansa lyhytelokuville. Kotoiset Jussimme sen sijaan jaetaan ainoastaan pitkille elokuville. Lyhytelokuvien näkeminenkään ei ole yhtä itsestään selvän vaivatonta kuin pitkien. Onneksi sentään elokuvafestivaalit ja Yle 1:n Uusi Kino esittävät ohjelmistoissaan lyhyttäkin elokuvaa.
Indie-elokuvia julkaiseva ja levittävä digitaalinen verkkoyhteisö Pixoff onkin tehnyt melkoisen kulttuuriteon julkaistuaan 34 kotimaista lyhytelokuvaa sisältävän dvd:n. Teko on merkittävä paitsi tekijöiden, myös suomalaisen lyhytelokuvan tunnettavuuden kannalta. Lopputulos on kuitenkin valitettavan epätasainen ja paradoksaalisesti aivan liian pitkä.
Lähes kolmetuntisen julkaisun elokuvien kestot vaihtelevat yhdestä kahteenkymmeneen minuuttiin, genret animaatiosta kokeelliseen ja fiktiiviseen elokuvaan. Karkeasti ottaen tuhdista paketista jää puuttumaan ainoastaan lyhyt dokumenttielokuva.
Suurin ja kaunein osa kokoelman elokuvista on animaatioita. Näistä lähes kaikki on tehty Turun Taideakatemian maineikkaalla animaatiolinjalla. Maine on ansaittu, sillä juuri animaatiot ovat Pixoffin julkaisun parasta antia.
Samppa Kukkosen Way to Go (2002) kertoo mystisen tarinan pienestä, suuria nuolia seuraavasta robotista. Kokonaisuus on hallittu ja tarina imee vastustamattomasti mukaansa. Aiju Salmisen palkitussa Karaokessa (2004) Panda ja Hirviö ajautuvat musiikilliseen konfliktiin karaokekapakassa. Elokuva on sydämellinen ja maustettu absurdilla huumorilla. Niina Suomisen Polaris (2003) on tunnelmaltaan vahva draama kahden rikkinäisen olennon toisiaan täydentävästä epätäydellisyydestä. Kaikki kolme elokuvaa on tehty Turussa.
Mainioita ovat myös Teemu Auersalon Dublinissa tekemä komediallinen animaatio Mum’s Back from Italy (2000) ja Veera Martikaisen mustalla huumorilla väritetty flash-animaatio Death by Cheerleading (2004).
Kokoelmalla on kolme kokeellista elokuvaa. Hanna Vainion Höyhen (1998) on visuaalisesti näyttävä tanssillinen elokuva, joka perustuu Vainion Helsingissä toteutettuun ympäristötaideteokseen Tuulet ja suunnat. Denis Anishtshikin The Intruder (2003) pyrkii kääntämään "Isoveli valvoo" -henkistä tarkkailuasetelmaa päälaelleen. Tätä tavoitellessaan elokuva liikkuu vaihtelevalla menestyksellä humoristisen ja pohdiskelevan tyylin välimaastossa. Lopputuloksena on pikkunokkela elokuva ihmisen ja etanan välisestä suhteesta. Eläinmaailmassa liikkuu myös Samuli Alapurasen elokuva Silmukka (2002). Hänen eläimensä ovat mekaanisia, mistä on seurauksena oudon nostalginen, jopa pelottava tunnelma.
Kokoelman seitsemän fiktiota antavat valitettavan negatiivisen kuvan suomalaisesta lyhyestä fiktioelokuvasta. Lauri Paasosen tietokonetapahtuma Assemblyn Wild Demo -kilpailua varten tekemät ja siellä palkitut Kazama Hunt (2002) ja Grand Theft (2003) on toteutettu tunnettujen tietokonepelien hengessä. Elokuvallista elämystä hakevalle ne eivät avaudu lainkaan. Assemblyssa niin ikään palkittu The Way Out (2002) visualisoi uupuneen tietokonenörtin mielessä tapahtuvaa reaalimaailman ja digitaalisen maailman sekoittumista huomattavasti edellisiä puhuttelevammin.
Jarno Rinnekankaan ja Petteri Tikkasen King of the Beachissa (2002) pitkätukkainen rokkiäijä näyttää lentopalloileville könsikkäille, kuka on rannan todellinen valtias. Lopputulos näyttää kaveriporukan kotivideolle tallentamalta hassuttelulta. Rinnekangas on ollut mukana myös Jarmo Siimennon ohjaamassa ylipitkässä, ylinäytellyssä ja ylivalotetussa Stonewashedissa (2001).
Takuyan hektinen The Need (2002) nojaa yhteen vitsiin. Vitsi on kaveriporukassa varmasti naurattanut, mutta lopullinen elokuva ei ole järin hauska. Fiktioista onnistunein on Kymenlaakson Ammattikorkeakoulussa tehty Unidentified Flying Objects (2003). Elokuva yhdistelee sirkustaidetta ja ufomytologiaa varsin omaperäisesti. Sen mitä teknisessä toteutuksessa jää uupumaan, elokuva korvaa sydämellisyydellään ja rohkeudellaan.
Pixoffin kokoelma-dvd on erittäin kaivattu ja tervetullut julkaisu. Se parantaa kotimaisten lyhytelokuvien tunnettavuutta ja kiinnostavuutta ainakin animaatioiden ja kokeellisten elokuvien osalta.
Seuraava:
Peltirumpu
Arvostelu elokuvasta Die Blechtrommel / Peltirumpu.
Edellinen: Viisi ystävää taivaassa
Arvostelu elokuvasta Five People You Meet In Heaven, The / Viisi ystävää taivaassa.