Vapaus on harha

Mitä on vapaus? Elokuvassa Villit karjut se on avoin tie, jota kuljettaessa elämän huolet katoavat. Vapaus on elämä ilman työtä, perhettä ja rahahuolia, ilman rajoituksia. Vapaus on se, mitä itsellä ei ole.

Villit karjut on elokuva moottoripyöräretkestä halki Amerikan. Tarinan ytimessä on neljä kaverusta viidenkympin kriisin partailla. Jokaisella on oma taakkansa kannettavanaan, eikä yksikään ole tyytyväinen nykyhetkeen. Keski-ikä painaa mieltä ja kehoa kohti maata, eikä tulevaisuus näytä yhtään paremmalta. Ratkaisu elämässä pysähtymiseen on road trip.

Mukavuudenhalu ja tekosyyt estävät ihmistä toteuttamasta haaveitaan ja etsimästä vapautta. Hemmottelukulttuuri ei kaipaa raskasta työtä, ainoastaan huveja. Vaarana on, että ihmisestä kuluu särmät, jos jää laakereilleen lepäämään. Ja laakereista on kyse, kun neljän miehen moottoripyöräkerho Villit Karjut starttaa. Seikkailu ei tee nelikosta sankareita, mutta ei reissu ihan turha ollut.

Mitä tapahtuu kun turvallisen kotikynnyksen ylittää? Kuka lopulta on vapaa? Sitä ei ole ainakaan elokuvan nelikko, jolle muutama viikko ilman kännykkää on todellista irtiottoa arjesta. Villit karjut aiheuttaa voimakasta myötähäpeää prätkäfiilistelyllä ja ärsyttää homohuumorillaan. Lopulta hölmöilevät kaverukset saavat ansionsa mukaan pienessä kylässä Amerikan laidalla. Moottoripyöräjengi Del Fuegos yrittää tuhota kaiken, mitä kaverusten itsetunnosta on jäljellä.

Lopulta vapaus on vain toteutumaton unelma. Unelma itsestä seikkailemassa maailman hiekkalaatikolla, ilman huolia huomisesta. Road trip ei tehnyt kaveruksista vapaita, mutta miehet oppivat jotakin olennaista itsestään ja toisistaan. Villit karjut ei onnistu glorifioimaan keski-ikäisyyttä, mutta se osoittaa, että itsensä haastaminen kannattaa.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 3 henkilöä