Ponnetonta pullistelua

Animaatiot tehdään yleensä pääsääntöisesti lapsikatsojille, vaikka ne monasti myös vanhempaakin katsojaa miellyttävät. Lapset ovat kuitenkin sitä ensisijaista yleisöä, jonka varaan animaatioiden tuotto lasketaan. Kun animaation kohderyhmäksi valitaan joku muu kuin alakouluikäiset, ollaan aina hieman oudommilla ja tuntemattomimmilla vesillä.

Titan A.E. on puhdas tieteisanimaatio, jonka kuvasto on ammennettu scifin loputtomista arkistoista. Elokuva tavoittelee varttuneempia teini-ikäisiä ja myös vanhempia scifin ja sarjakuvan harrastajia. Uusimmalla animaatioteknologialla toteutettu teelmys on kuitenkin kovin sovinnainen pullistelu, jossa ei riitä pontta kummoisenkaan katsomisjännitteen luomiseen.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 3000-luvulle. Pahat mömmiäiset tuhoavat maapallon, koska ihmiset ovat kehittäneet uhkaavan Titan-projektin. Titanin kehittäjä, professori Tucker, kätkee ihmeellisen aluksensa avaruuden syvyyksiin ja lähettää poikansa Calen turvaan. Vuosia kuluu ja ihmiskunnan rippeet hajaantuvat ympäri avaruutta, kunnes varttuneempi Cale temmataan mukaan seikkailuun etsimään Titan-alusta ja luomaan ihmiskunnalle uusi koti.

Moinen himphamppu on käyty läpi jo lukuisissa tieteisfantasioissa Tähtien sodan tyyliin. Titan A.E. on tyystin pinnallista poukkoilua, joka ei tohdi uhrata ajatustakaan vakavampien asioiden pohdinnalle. Tekijät ovat luottaneet uusimpaan animaatiotekniikkaan tarinan kustannuksella.

© 2000 20th Century Fox - Fox Animation StudiosSeuraavan sukupolven animaatioksi tituleeratun Titan A.E.:n avaruusajelut eivät liiemmälti edukseen poikkea uusimman Tähtien sodan kruisailuista, jotka nekin oli toteutettu hienolla 3D-animaatiolla. Titan A.E.:ssa kontrasti on vielä suuri, kun hulppeista avaruusnäkymistä hypätään avaruusalusten sisällä taapertavien pökkelömäisten piirroshahmojen pariin.

Olisi luullut Walt Disneyn studioilla oppinsa saaneiden Titan A.E.:n tirehtöörien, Don Bluthin ja Gary Goldmanin, korvien taakse iskostuneen sen animaation tarinan taian merkityksen, jonka varaan Disneyn valta piirrosfilmien maailmassa on pitkälti perustunutkin. Titan A.E. on katsojien huijaamista ja petkutuksellahan on tunnetusti lyhyet jäljet. Teelmykselle on taloudellisesti käymässä ohraisesti, eikä se ole mikään ihme, sillä elokuva ei ole mitään muuta kuin pakkopullaa scifin ja sarjakuvan maailmoihin lumoutuneille asianharrastajille.

* *
Arvostelukäytännöt