Potkubalettia Jakartassa

Kaakkoisaasialaisessa slummissa on ränsistynyt tornitalo, jossa rikollispomo (Ray Sahetapy) tarjoaa suojapaikkaa kaupungin gangstereille ja tappajille. Rakennukseen ei ole poliiseilla asiaa, kunnes kahden poliisiupseerin johtama karhukopla saa tehtäväkseen pistää tornin pomon päiviltä. Sujuvasti alkavassa operaatiossa kaikki ei kuitenkaan ole sitä miltä näyttää ja tehtävä muuttuu pian selviytymiskamppailuksi, jonka keskiöön jää keltanokkakyttä Rama (kamppailu-urheilija Iko Uwais).

Lopusta juonesta saa hyvän käsityksen katsomalla Internet Movie Databasen elokuvan avainsanalistasta kuinka monella tavalla ihminen voidaan tappaa.

TThe Raid: Redemptionhe Raid: Redemption on lähtökohdiltaan kiinnostava. Ensinnäkin se on Indonesiasta. Aasialaista elokuvaa ei Suomeen liiemmin tuoda, aasialaisia toimintaelokuvia vielä vähemmän. Viime vuonna teattereissa nähtiin vaivaiset viisi aasialaista tuotantoa, joista kaksi animaatioita. Toiseksi sen toiminta on rakennettu indonesialaisen kamppailulajin pencak silatin ympärille, joten kyseessä on myös martial arts -elokuva, joita ei nähdä teattereissa senkään vertaa.

Suomeen tällainen harvinaisuus on todennäköisesti tuotu sen saatua kiittävän vastaanoton elokuvafestivaaleilla. Ehkä ohjaaja Gareth Evansin eurooppalaisella syntyperälläkin on jotain osuutta asiaan. The Raid: Redemptionin saamaa suosiota on kuitenkin vaikeaa ymmärtää.

The Raid: RedemptionElokuva on visuaalisesti ja koreografisesti hieno, sen toiminta on tehokasta, nopeaa, raakaa ja fyysistä. Valitettavasti käsikirjoituksesta on kuitenkin unohdettu täysin juoni ja henkilöhahmot. The Raid: Redemption latistuukin nopeasti sarjaksi liian pitkiä, videopelimäisiä, vastenmielisiä toimintakohtauksia. Vähät aiheyritelmät, poliisikorruptiot, valtataistelut, veljestematiikat ja sen sellaiset ovat päälleliimattua tauhkaa, joka ei menisi läpi enää edes videopeleissä.

Nähtiin Suomessa kuinka vähän aasialaista elokuvaa hyvänsä olisi The Raid: Redemption pitänyt päästää suoraan videolevitykseen. Väkivaltaviihteessä ei moraalisesti ole mitään väärää – paitsi silloin, kun väkivalta on viihteen ainoa sisältö. Vaikka kuinka haluaisi, The Raid: Redemptionista on mahdotonta pitää. Siitä puuttuu elokuva.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 3 henkilöä