Enemmän kuin urheiludokumentti
Porvoon Tarmo on koripallon SM-liigan joukkue. Oskari Pastilan ohjaama dokumentti Täynnä Tarmoa kurkistaa kyseisen joukkueen muutaman vuoden takaisiin tunnelmiin. Tuolloin liigan säännöistä poistettiin ulkomaalaiskiintiö, joka mahdollisti pelaajien rajattoman hankkimisen muista maista. Dokumentti seuraa joukkueen kulissien takaista toimintaa tilanteessa, jossa unelmat kasvavat vähitellen realiteetteja suuremmiksi.
Kertomuksen jännite muodostuu pääosiltaan Tarmon uuden managerin Lari Kankaan ja valmentaja Tomi Kamisen välille. Valmennusjohto kuluttaa surutta sille luvattua lähes rajatonta pelaajabudjettia, joka karkaakin pian käsistä. Samalla manageri juoksee sponsoripalaverista toiseen koittaen saada edes joukkueen entisiä tilejä täsmäämään. Tilanteen absurdiutta kasvattaa entisestään Kamerunista ja Yhdysvalloista asti haalitut pelaajat, joille joukkueella ei ole varaa hommata edes kunnon kämppää.
Täynnä Tarmoa juurruttaa itsensä hyvin nopeasti kotimaiseen sielunmaisemaan. Perisuomalaiseen tapaan työpaikan ongelmia ei ratkota keskustelemalla vaan haukkumalla toista tämän selän takana. Kukaan ei kanna lopullista vastuuta. Porvoolainen korisjoukkue on lisäksi viime kädessä perinteinen yhdistys, jonka arkeen kuuluu pullakahvien ryystäminen loputtomilta tuntuvissa kokouksissa. Näitä yhdistyksiä Suomesta löytyy joka niemestä ja notkelmasta. Porvoon Tarmon kohtalona on kuitenkin täyttää hinnalla millä hyvänsä jenkkihenkisiä mielikuvia, joita koripallon harteille kaupallisena urheilulajina on kasattu.
Vaikka tapahtumat kietoutuvatkin koripallon ympärille, on Pastilan ohjaaman dokumentin mielenkiintoisinta antia juuri sen tekemät havainnot suomalaisuudesta. Ulkomaalaiset pelaajat ovat dokumentissa huonon organisoinnin uhreja mutta tarjoavat samalla myös ulkopuolisen näkökulman suomalaisuuden ytimeen. Suurennuslasin alle joutuvat niin piilorasismi, keskusjohdon puute, holtiton alkoholin käyttö kuin kunnon kotimainen jurotuskulttuurikin. Kaikesta huolimatta Täynnä Tarmoa käsittelee negatiivisiakin aiheita pilke silmäkulmassa. Huumori onkin dokumentin tekemien havaintojen osumatarkkuuden kannalta parasta mahdollista – itseironiaa. Suomalainen katsoja nauraa todennäköisesti lopulta itselleen.
Koripallo ulkomaalaisine pelaajineen tekee dokumentista (englanninkieliseltä nimeltään Basket Case) myös kansainvälisesti mielenkiintoisen ja helposti lähestyttävän. Tämän on ilmeisesti ymmärtänyt myös YLE, joka on osaltaan ollut edesauttamassa teoksen päätymistä lopulliseen dokumenttimuotoonsa. Lehdistötilaisuudessa näytetty dvd-versio oli tavallisen kotimaisen katsojan kannalta jopa liiaksi kallellaan ulkomaisille markkinoille. Toivottavasti tämä korjaantuu varsinaiseen elokuvalevitykseen tulevassa versiossa suomenkielisten taustoitustekstien avulla.
Täynnä Tarmoa toimii monella eri tasolla. Sen voi nähdä penkkiurheilijoille suunnattuna urheiludokkarina tai kirkkaana suomalaisuuden analyysina. Hyvän dokumentin tavoin kyseessä on kuitenkin lähes puolitoistatuntia mielenkiintoisesti rajattua todellisuutta.
Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä
Seuraava:
State of Play
Televisiosarjan elokuvasovituksessa on säilytetty tasapaino juonellisten käänteiden ja henkilöhahmojen syvyyden välillä.
Edellinen: X-Men Origins: Wolverine
Reipasotteista toimintaviihdettä parhaan a-luokan efekteillä, dynaamisesti rullaavalla juonella sekä asiansa osaavilla, karismaattisilla päätähdillä.