Tuttuja ja tuntemattomia kohtaamisia

Ensi-iltaan saapuva Star Trek: Nemesis on järjestyksessään jo kymmenes alun perin Gene Roddenberryn luomaan televisiosarjaan perustuva elokuva. USS Enterprise -avaruusaluksen ruoreissa on jo muutaman elokuvan ajan toiminut uuden sukupolven miehistö kapteeninaan Jean-Luc Picard (Patrick Stewart). Oma kosketukseni rinnakkaistodellisuuteen nimeltä Star Trek on ollut varsin nimellistä. Ehkäpä juuri tästä syystä muutamat ennakkoluulot vaivasivat odotellessani elokuvan alkua. Mutta ennakkoluulot sai heittää romukoppaan; miten mukavalta tuntuikaan pitkästä aikaa yllättyä positiivisesti jonkin elokuvan suhteen!

Häätunnelmissa juhliva USS Enterprisen miehistö saa yllättävän komennuksen planeetta Romulukselle, koska vallankaappauksen jälkeen romulaanit ovat kuulopuheiden mukaan kiinnostuneita neuvottelemaan rauhasta. Uusi hallitsija Shinzon (Tom Hardy) osoittautuu kuitenkin paljon tutummaksi kohtaamiseksi kapteeni Picardille kuin voisi arvatakaan - eikä ole lainkaan varmaa, että asiat Romuluksella ovat sitä, miltä ne aluksi näyttävät.

© 2002 Paramount PicturesOn tietysti sanottava, että Star Trek: Nemesis tuntuu paljon enemmän tavallista pitemmältä televisiosarjan jaksolta kuin itsenäiseltä elokuvalta. Mutta sama pätee kai miltei poikkeuksetta kaikkiin sarjojen pohjalta tehtäviin elokuviin, joten tuskin tätä varsinaiseksi miinukseksi voi lukea. Sitä paitsi kyse on jo niin mittavasta ilmiöstä, että tekijöillä on varaa kohauttaa olkapäitä kaikille niille, jotka eivät ole vihkiytyneitä "trekkereitä". Pari viimeisintä uuden sukupolven Star Trek -elokuvaa on ohjannut sarjassa ja elokuvissa ensimmäistä upseeria tai förstiä näytellyt Jonathan Frakes. Uusi Nemesis-elokuva sai puikkoihinsa kuitenkin muutaman toimintaelokuvan ohjanneen Stuart Bairdin, joka tuntuu myös elokuvan nopeammassa tempossa ja mutkien suoristamisessa. Tämä onkin itse asiassa avaruusoopperaa melkein parhaimmillaan. Mukana on ennenkuulumatonta teknologiaa, rakkautta, sotaa, poliittista juonittelua ja henkilökohtaista draamaa. Ja erityisesti on mainittava kapteenia näyttelevä Patrick Stewart, joka näyttelijänä on jälleen kerran aivan omaa luokkaansa.

Alakuloisen pohjavireen saanut Star Trek: Nemesis vaikuttaa ilmeiseltä hyvästijätöltä nykyiselle USS Enterprisen miehistölle. Elokuvaan on kirjoitettu juonenkäänteinä, jotka haluavat antaa ymmärtää, että tämän jälkeen asiat eivät voi enää palata ennalleen. Nämä ovat tietysti kysymyksiä, jotka merkitsevät kaikkea kaikessa todellisille faneille - ja meille muille ne jäävät hyvin ulkokohtaisiksi viittauksiksi aiemmin tapahtuneeseen. Mutta kaikesta huolimatta elokuva pysyy koossa, se on hyvin tehtyä science fictionia, joka puhuttelee tyypillisen yleviä teemoja, kuten ihmisyyttä, yksilöllisyyttä sekä sodan ja rauhan köydenvetoa. Toisin sanoen ainakin tämä Star Trek -seikkailu kestää myös muiden kuin fanien katseita.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 4 henkilöä