Vallan kulisseissa

Paremmin käsikirjoittajana ja tuottajana tunnettu Aleksi Bardy on tarttunut ensimmäisessä pitkässä dokumentissaan erittäin ajankohtaiseen aiheeseen, nimittäin juuri virkansa jättäneen tasavallan presidentti Tarja Halosen uraan. Paitsi Halosen uraa, elokuva kartoittaa myös tämän persoonaa ja sitä, mitä presidenttinä oleminen oikein tarkoittaa arjen tasolla. Toisena käsikirjoittajana on toiminut Bardyn ohella tv-viihteen moniottelija Osku Pajamäki, joka nykyisin vaikuttaa myös kunnallispolitiikassa.

Rouva PresidenttiRouva Presidentti -dokumentissa seurataan Helsingin Kallion kaupunginosassa varttuneen Tarja Halosen toimia presidenttinä niin virallisilla valtiovierailuilla kuin kotimaassakin hänen viimeisenä virkavuotenaan. Lukuisat takautumat kartoittavat Halosen aiempaa uraa ja taustaa. Ovet avautuvat katsojille niin Mäntyniemeen kuin Kultarantaankin. Ja missä Tarja, siellä myös tohtori Arajärvi, tai tuttavallisemmin Pena, sekä kissat. Mukana seuraavat lisäksi presidentin lähimmät avustajat sekä adjutantit.

Elokuvassa liikutaan vallan kulisseissa ja takahuoneissa, mutta ei päästä kurkistamaan kulissien taakse, mikä onkin melko selvää kun ottaa huomioon, että dokumenttia tehtäessä Halonen oli vielä istuva presidentti. Kyseessä on myös melko kiltti ja säyseä dokumentti, joka ei tivaa kiusallisia asioita tai väitä kohteelleen vastaan vaan taltioi tapahtumia niin kuin ne kameralle näyttäytyvät. Kaartin kunniakomppanian tarkastuksen yhteydessä olisi kyllä ollut mielenkiintoista kuulla jonkinlainen kommentti taannoiseen tapaukseen, jossa armeijan henkilökuntaan kuulunut kouluttaja oli arvostellut ylipäällikköä ääneen varusmiehille.

Rouva PresidenttiHalosen luonteesta paljastuu monia erilaisia puolia, kuten poliitikon nopea reagointikyky asioihin, ja välillä myös turhautuminen odotteluun. Turhautumisesta saa osansa myös kameraryhmä, ja tämä onkin elokuvan ehkä spontaanein kohtaus. Myös huumori pilkahtelee aika ajoin Halosen kommenteissa, ja dokumentti onkin erittäin lämminhenkinen. Selväksi käy myös se, että Tarja Halonen on aina nostanut naisten aseman esille, oli luottamustoimi mikä tahansa. Itselleen tärkeitä asioita ajaessaan Halonen on piinkova vastustaja eikä mikään hössöttävä Muumimamma, vaikka lähipiirilleen sukkia kutookin.

Rouva PresidenttiElokuvaa katsoessa tulee väkisinkin miettineeksi, kuinka tavallisia ihmisiä maailman vaikutusvaltaisimmatkin päättäjät ovat ja kuinka valta vaikuttaa ihmiseen. Halonen toteaakin, että presidenttikautenaan hän on joutunut olemaan koko ajan enemmän presidentti ja vähemmän Tarja Halonen. Paluu tavalliseksi rivikansalaiseksi on mahdotonta, ja vaikka 12 vuotta on pitkä aika ja väsymyskin ehkä painaa, voi lopun kuvista kuitenkin lukea luopumisen aiheuttamaa haikeutta.

Rouva Presidentti on ilahduttavan positiivinen katselukokemus, josta ryppyotsaisuus puuttuu kokonaan. Se on hienoa ja taiten konstruoitua suoraa elokuvaa, jossa katsoja saa vain nojata taaksepäin ja nauttia puolentoista vuoden tekoprosessin helmistä. Totuus Halosesta jätetään auki; Osku Pajamäen sanoin jokainen löytää elokuvan Tarja Halosesta varmasti juuri ne piirteet, joiden takia on tästä pitänyt tai joiden takia ei ole tästä pitänyt. Itse tulin tästä elokuvasta ainakin hyvälle mielelle, mikä on todella harvinaista kohteen ollessa poliitikko.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä


Powered by Preview Networks