Imuttelua veri roiskuen

Vavahduttavaa synkkyyttä, kalmankauniita yön lapsia, seksiä tihkuvaa painajaista, mielikuvitusta kiihottavaa ja veret seisauttavaa fantasiaa. Tässä voisi olla ainekset hyvään romanttiseen goottikauhuun ja sitä Kadotettujen kuningattaressa on tavoiteltu, mutta valitettavasti ei vakuuttavasti onnistuttu. Käteen ei jää kuin teurastusta tummissa lavasteissa ja seksiä, joka on yhtä eroottista kuin teinien käpälöinti isin auton takapenkillä.

Kadotettujen kuningatar perustuu pimeää pelkäävän kauhukirjailijan, Anne Ricen, Vampyyrikronikoiden kolmanteen romaaniin. Ensimmäinen romaani, Veren Vangit, filmatisoitiin vuonna 1994 huomattavasti onnistuneemmin kuin Kadotettujen kuningatar. Nähtäväksi jää herättääkö valkokangas koskaan toisen kirjan Vampyyri Lestatin eloon.

© 2002 Warner Brothers & Village Roadshow(11638 bytes)Kadotettujen kuningattaressa

goottimetallin synkät soinnut saavat vampyyri Lestatin (Stuart Townsend) nousemaan arkustaan ja ryhtymään kuuluisaksi rokkistaraksi. Lestatin musiikki vetää puoleensa julman kuningatar Akashan (Aaliyah), joka alkaa puuhailla helvettiä maan päälle. Myös nuori kuolevainen, Jesse (Marguerite Moreau), tuntee outoa viehätystä Lestatia kohtaan ja alkaa etsiä tätä.

Townsendin (Shooting Fish) näyttelijänkyvyt eivät vavisuta, mutta hänen seksikäs vampyyriolemuksensa takuulla hivelee enemmän goottityttöjen silmää kuin roolista kieltäytynyt Tom Cruise. Lestatin lauluääni kuuluu KoRnin solistille Jonathan H. Davisille, joka tekee myös cameon elokuvassa. Lento-onnettomuudessa menehtyneen R&B-tähden Aaliyahin (Romeo Must Die) viimeiseksi jääneestä roolisuorituksesta jäi mieleen vain hänen vampyyriaksenttinsa, joka muistuttaa erehtymättömästi heliumia henkeensä vetänyttä Bela Lugosia.

Viktoriaanisen ajan vampyyrit tarjosivat yhden purkautumistien tukahdutetulle seksuaalisuudelle, kun kreivi Dracula kumppaneineen upotti falloshampaansa nuoren neidon lihaan. 2000-luvun seksipedot kulkevat mukana muuttuneessa arvomaailmassa. Lestatin ja Mariuksen homoeroottinen suhde puetaan niin somaan valeasuun, että seksuaalisuudestaan hämmentyneet poikasetkaan eivät säikähdä. Anne Ricen uudistetut vampyyrit ovat kadotukseen tuomittuja sieluparkoja, jotka joko taistelevat omaa inhimillistä puoltaan vastaan tai ikävöivät sitä. Tämä tuo edes hiukan syvyyttä elokuvan tarinaan. Viittauksen Tohtori Caligarin Kabinettiin voisi ajatella kuvastavan tätä vampyyrien ahdistusta.

Kauhuelokuvaksi tituleerattu Kadotettujen kuningatar ei juurikaan pelota. Toimintakohtaukset perustuvat kömpelöihin erikoistehosteisiin ja jo tavanomaisiksi käyneisiin kung-fu-elkeisiin. Ainainen verellä herkuttelukaan ei jaksa kauhistuttaa. Ei riitä näiden verenimijöiden purukalusto iskemään vaativamman katsojan leffasuoneen.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 4 henkilöä