Kauhua kameroiden katveessa

Reality-sarjat ovat vallanneet viime vuosina pinta-alaa tv-ohjelmistoissa. Toinen toisiaan hurjemmat ohjelmat etsivät jo rajojaan. Yksi jos toinenkin katsoja on mielessään pyörittänyt ajatusta, että miten pitkälle nämä ohjelmat voivat erikoisuudentavoittelussaan vielä mennä. Siinä missä kansantarinat ja urbaanilegendatkin, kertovat elokuvat monesti aikamme ilmiöihin liittyvistä peloista. Reality-sarjojen rajoja käsiteltiin muun muassa elokuvissa Truman Show ja Ed-tv. Erilaisempaa lähestymistapaa edustaa My Little Eye.

© 2002 Alliance Atlantis CommunicationsMy Little Eye kertoo viidestä vapaaehtoisesta nuoresta, jotka suljetaan puoleksi vuodeksi vanhaan taloon keskelle metsää. Kymmenet kamerat seuraavat herkeämättä näiden julkisuutta janoavien nuorten edesottamuksia. Miljoona dollaria on palkkiona, jos kaikki jaksavat loppuun asti. Pian he saavat huomata, että talossa leikitään kierosti heidän hengillään. Eloonjääminen muodostuu miljoonaa dollaria arvokkaammaksi.

Marc Evansin ohjaustyö vaikuttaa hyvin konservatiiviselta ja tavanomaiselta kauhuelokuvalta. Se käyttää hyväkseen kaikkia kauhuelokuvissa jo nähtyjä peruselementtejä. Mutta piinaava ja ahdistava tunnelma säilytetään hyvin loppuun asti, ja pelottavan oloisen kartanon klaustrofobista miljöötä hyödyntäen My Little Eye nousee lopulta paljon rankemmaksi katsomiskokemukseksi mitä alku antoi odottaa. Jos viittaa kintaalla paperinohueen ihmiskuvaukseen ja paikoitellen jopa naurettavaan juoneen, niin kyllä tämä tehokkailla musiikkiratkaisuilla varustettu elokuva nostattaa pidemmätkin hiukset pystyyn.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä