Huumorin tarpeessa

Näyttelijä Vince Vaughn ei ole ainakaan vielä onnistunut murtautumaan Hollywoodin tunnetuimpaan A-sarjaan. Joten vielä pitää yrittää – vaikka sitten ideoimalla paratiisisaarelle sijoittuva parisuhdekomedia.

A-sarjaan Vince ei itseään Lomaterapiallakaan kampea, mutta leffan perimmäisin tekomotiivi lieneekin ollut halu päästä kavereiden kanssa köllimään etelän aurinkoon. Siinä sivussa on tehty elokuva, jolla on kerätty vähän lomarahaa tekijöiden taskuun. "Vähän" on tietysti suhteellinen käsite, sillä Yhdysvalloissa lippuja on teatterin luukulta ostettu jo sadalla miljoonalla taalalla.

Couples RetreatVince itse on tietysti tuottamansa elokuvan pääosassa. Tuttavapariskunta houkuttelee Vincen esittämän Daven vaimoineen sekä pari muuta pariskuntaa paratiisinomaiselle saarelle yhteiseen lomanviettoon. Houkuttelijapariskunta yrittää saarella järjestettävässä terapiassa pelastaa parisuhteensa. Muut tulevat vain lomailemaan. Yllätys onkin aikamoinen, kun jokaisen pariskunnan on sonnustauduttava harmonisiin kaapuihin ja osallistuttava terapiasessioihin.

Lomaterapia on yritetty rakentaa enemmän verbaalisen kuin fyysisen komedian varaan. Hollywoodissa vain ei sanallista komediaa yleensä taideta, koska nasevaa ja riittävän rohkeaa dialogia ei osata tai uskalleta kirjoittaa.

Elokuvan vallattomin, ja samalla hauskin, kohtaus onkin fyysisen komedian puolelta, kun Daven nuorempi poika tekee tarpeensa kaupan esittelypönttöön. Tämäkin on tosin nähty jo paljon hulvakkaammin ensimmäisessä Jackass-elokuvassa. Mutta yhtä kaikki kohtaus on pitävä todiste, että eritehuumori toimii aina. Sitä vain ei Lomaterapiassa ole tarpeeksi. Pääpaino on tyhjäntäyteisellä jahnaamisella, jonka puisevuutta lisäävät vielä ponnettomat näyttelijäsuoritukset

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 4 henkilöä