Ihminen on ihmiselle susi

Ranskalaiset sitten osaavat. Nyt tulee valkokankaalle elokuva Susien klaani, joka yhdistää ranskalaisen pukuelokuvan ja hongkongilaisen toimintaelokuvan. Hämmästyttävää on, että yhdistelmä puree. Susien klaani on ranskalaisten osaamaa poikamaista fantasiaa roisine tappeluineen ja kauniine naisineen, mutta esitystapa, joka on omittu Kauko-idästä, luo sille uutta ilmettä.

Susien klaaniKansaa tappava peto on vapaana Etelä-Ranskassa. Tätä ilmiötä lähetetään tutkimaan luonnontieteilijä Gregoire du Fronsac (Le Bihan), jonka mukana kulkee mohawk Mani (Dacascos). Pedon ilmoitetaan olevan suden kaltainen, mutta suurempi. Jotakin on vallallaan alueella, mutta… epäilykset heräävät vähitellen siihen suuntaan, että vapaana onkin toisenlainen hirviö kuin tarinat kertovat. Ajan kuluessa du Fronsac löytää alueelta muitakin kiinnostavia luonnonilmiöihin verrattavia asioita, jotka vievät aikaa varsinaiselta pedon etsimistyöltä.

Ameriikan markkinoille

Susien klaaniSusien klaani on vauhdikasta toimintaa. Tällaisena se varmasti on suunnattu Euroopan lisäksi myös Amerikan markkinoille. Tässä varmasti auttaa tietty itämainen ote, joka elokuvaan on luotu. Paikalle on tuotettu Hongkongista tai Taiwanista taistelukoordinaattori ja kuvaaja, jotka tekevät tästä historiallisesta elokuvasta melkoisen kung fu -spektaakkelin.

Historiallisuuden jääminen taka-alalle muistuttaa viimeaikaisista elokuvista Ritarin tarinaa, johon verrattuna Susien klaani on tehty vakavaksi elokuvaksi. Ranskalaiseen tapaan ajankuva on melkoisen moitteeton, vaikka se toimiikin vain taustatekijänä modernissa tarinassa. Joitakin jatkuvuuserheitä ja ajattelemattomuuksia lukuunottamatta yleisilme on jopa hämmentävän todentuntuinen.

Elokuvan näyttelijät on koottu lähinnä fyysistä ilmettä ajatellen. On miellyttävää havaita, että kolmosluokan karate-elokuvien päänäyttelijä Mark Dacascos saa esiintyä vihdoinkin oikeassa elokuvassa, tosin aika eleettömässä roolissa. Pääosien esittäjät täyttävät kyllä raaminsa kelvollisesti ja Vincent Cassel luonnollisesti ryöstää show’n joka kerta valkokankaalle ilmestyessään.

Elokuvan juonessa on käänteitä enemmän kuin laki sallii, mikä on yllättäen melkoinen rasite. Tämä kun venyttää elokuvan pituudeksi runsaat pari tuntia, joka joidenkin mielestä on tällaiselle elokuvalle vallan liikaa. Itse en kyllä elokuvaan kyllästynyt, vaikka joitakin asioita olisi minunkin mielestäni voinut typistää. Susien klaani on seikkailuviihteen mallitapaus, vaikka liika yritys välillä kostautuu teennäisyytenä.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,7 / 3 henkilöä