Haudanryöstäjän paluu

Ennen tietokonepelit olivat vain suuren budjetin hittielokuvien yhteyteen suunniteltuja oheistuotteita. Nykyisin tuotantovirta on selkeästi muuttunut toiseen suuntaan, mutta tulokset ovat olleet masentavia. Parisen vuotta sitten nähty ensimmäinen Tomb Raider -elokuva aloitti rahastuksen uuden vaiheen. Pelimaailman tunnetuinta hahmoa, Indiana Jonesin naisellista vastinetta Lara Croftia yritettiin kerralla nostaa vakavasti otettavaksi toimintaelokuvan supersankariksi. Arvostelut olivat murskaavia, mutta kassamenestys oli reilusti odotettua parempi.

© 2003 Paramount PicturesValtavalla budjetilla tehty jatko-osa Lara Croft Tomb Raider: elämän lähde tarjoaa sitä samaa kauniilta näyttävää, mutta täysin hengetöntä tietokonepelimäistä rymistelyä. Varsinaisen pelisarjan nykyistä laskusuhdannettakin sivusta seuranneena ei voi kuin ihmetellä markkinointimiesten nerokkuutta. Tasainen varman ja laskelmoidun roskan kierrättäminen onnistuu kyllä ammattilaisilta. Ja miksi muuttaa hyväksi havaittua konseptia? Laadunvalvonta on turhaa, sillä fanilaumat nakuttavat takuuvarmasti rahaa kirstuun oli jälki sitten millaista tahansa.

© 2003 Paramount PicturesElokuvan juoni on tietenkin hävyttömän ontto ja epäuskottava. Laran ja pahojen poikien metsästyshippa Pandoran lippaan perässä on kuin repäisty ylivilkkaasta mielikuvituksesta kärsivän teinin päiväunesta. Tarina toimii lähinnä toisiaan seuraavien toimintakohtausten liima-aineena. Toisaalta pelisarjasta tunnettu power girl -konsepti toimii jälleen kohtuullisen hyvin. Rämäpäisellä maineellaan ratsastava Angelina Jolie täyttää Laran rooliin liittyvät odotukset.

Uusin Tomb Raider on selkeää roskaa, mutta ainakin se on rehellisesti tehtyä roskaa. Katsojaa ei esimerkiksi yritetä hämätä millään puolivillaisilla filosofisilla jorinoilla. Omassa pintaliidossaan elokuva tavoittaa varmasti oman kohdeyleisönsä eli alle kaksikymppiset nuoret pojankoltiaiset. Parhaimmillaan tarjolla on rautaisannos toimintaviihdettä, jonka imurointi tosin vaatii aivojen jättämistä narikkaan. Suomessa lähes puolen sataa levityksessä olevaa kopiota ovat oletettavasti korkeiksi nousevien katsojalukujen takeena. Laskelmoidun menestyskonseptin vuoksi tulemme epäilemättä näkemään Lara-neidin edesottamuksia myös lähivuosina. Toivoa sopii, että nyt suunnitteilla oleva uusi Indiana Jones -elokuva näyttäisi joskus tulevaisuudessa uuden sukupolven sankariarkeologillemme kaapin paikan.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä