Vanhan koulun vakoilujännäri toimii hyvin

Ohjaaja Dominic Brooken (Rannalla) uusin työ Kuriiri muistuttaa tyylikkäästi perinteistä kylmän sodan agenttijännitystä.

KuriiriTositapahtumiin perustuvassa trillerissä tavallinen liikemies Greville Wynne (Benedict Cumberbatch) värvätään MI6:n pyynnöstä tärkeäksi avainhenkilöksi pitämään vaarallista yhteyttä neuvostoupseeri Oleg Penkovskiin (Merab Ninidze) ydinasekonfliktin ja Kuuban kriisin eskaloituessa.

Klassisiin toimintaelokuvan yltiömaneereihin sortumatta elokuva on kunnianosoitus perinteiselle vakoilukirjallisuudelle ja se valottaa todella hyvin kylmän sodan tunnelmia sen kärjistyessä Kuuban ohjuskriisiksi vuonna 1962. Neuvostovaltion brutaalit lainalaisuudet tuodaan myös julki sortumatta liialliseen mässäilyyn, uhka konkretisoituu raakuuksiin kyllästynyttä katsojaa miellyttävällä tavalla.

KuriiriVanhanaikainen ohjaus saa varsinkin Cumberbatchin loistamaan ja hän on roolissaan ennen kaikkea luonnollinen, inhimillinen ihminen. Draama tulee sopivassa suhteessa esiin ihmissuhdekysymysten, tiedustelubyrokratian ja moraalin ristiaallokossa.

John le Carrén ja Ian Flemingin tyylisten klassikoiden jalanjäljissä kulkeva käsikirjoitus viehättää psykologisesti tässä trillerissä, ja suosittelen elokuvaa varsinkin varttuneempaan makuun.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 4 henkilöä