Kuusitoista vuotta ja yhdeksän kuukautta

Teiniraskaudessa ei elokuva-aiheena ole mitään uutta, mutta Diablo Codyn käsikirjoittaman Junon raikas kerrontatyyli erottaa sen edukseen monista muista samaa aihetta käsittelevistä elokuvista. Cody ei etsi esikoisellaan huumoria kärjistetyistä tilanteista, kuten esimerkiksi äärikristilliseen yhteisöön sijoittuva Saved!, vaan Junon huumori pursuaa arkipäiväisistä asioista ja herkullisesta henkilögalleriasta.

© 2007 Twentieth Century FoxKuusitoistavuotias Juno huomaa olevansa raskaana ja päättää antaa vielä syntymättömän lapsensa adoptoitavaksi. Lehti-ilmoituksen kautta löytyy pariskunta, jonka perheidyllistä ei näytä puuttuvan muuta kuin lapsi. Yhdeksän kuukautta on kuitenkin pitkä aika ja Juno saa huomata, että kaikki ei mene täysin suunnitelmien mukaan. Juno ei ole vain komedia vahinkoraskaudesta, vaan se käsittelee myös lapsettomuutta ja adoptioihin liittyviä pelkoja lempeän huumorin avulla.

Elokuvan sielu on kipakkasanaista ja älykästä Junoa esittävä Ellen Page. Lennokas dialogi ei jää epäuskottavaksi, vaan kuvastaa tytön tapaa käsitellä raskauttaan ja ottaa etäisyyttä adoption aiheuttamaan ahdistukseen. Tyyliltään se tuokin ennemmin mieleen Ghost Worldin (2001) kuivan sarkasmin kuin Gilmoren tyttöjen kaltaisen itseisarvoiseksi populaarikulttuuriviittailuksi muodostuneen dialogin. Vaikutelma on pitkälti Pagen ansiota, sillä hän pystyy tuomaan roolihahmolleen sitä kypsyyttä ja persoonallisuutta, jota dialogi toimiakseen kaipaa.

© 2007 Twentieth Century FoxJunon vahva henkilögalleria varmistaa, että Pagen ei tarvitsi kannatella omalla karismallaan koko elokuvaa. Mielenkiintoiset henkilöhahmot ovat pikkutarkasti rakennettuja ja miehitetty tasaisesti lahjakkailla näyttelijöillä. Jennifer Gardner yllättää elokuvan vakavimmassa roolissa adoptioäidiksi haluavana Vanessana. Alussa epätoivoinen ja jopa koominen hahmo saa syvyyttä tarinan edetessä ja muodostaakin tärkeän vastaparin Junolle.

Vaikka Juno ensisilmäyksellä vaikuttaa pirteältä komedialta, paljastuu sen pinnan alta koskettava tarina kahdesta äidistä elämän eri vaiheissa. Cody rakentaa hienosti eri suuntiin rönsyileviä juonikuvioita, jotka kuitenkin pysyvät ohjaaja Jason Reitmanin tiukassa hallinnassa. Elokuvan tunnelmaa täydentävät Kimyan Dawsonin kirpeän suloiset laulut.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,2 / 15 henkilöä