Polttamalla paras

Nick Nayloria (Aaron Eckhart) vihaavat kaikki, sillä hän työskentelee tupakkateollisuuden lobbarina ja puhemiehenä. Häntä myös ihaillaan, sillä hän on työssään todella hyvä. Nickin mielestä kaikille asioille löytyy perustelu, ja ongelma onkin vain siinä, miten perustelu saadaan kerrottua muille tarpeeksi hyvin ja tehokkaasti. Miksi ihmiset tekevät elämässään asioita? Nick Naylorin mukaan siksi, että heillä on asuntolaina maksettavanaan.

© 2006 Fox Searchlight PicturesThank You for Smoking maalaa satiirisen kuvan erilaisista julkisista tilanteista, joissa tupakasta keskustellaan ja joissa tupakkateollisuuden intressit ovat piiloisina läsnä. Siinä kuvataan esimerkiksi sellaisen (fiktiivisen) tutkimuslaitoksen kuin Academy of Tobacco Studies toimintaa, jossa tiedettä tehdään tupakkayhtiöiden avokätisellä tuella. Elokuva ei kuitenkaan varsinaisesti kerro tupakoinnista mitään, vaan amerikkalaisen yhteiskunnan ristiriitaisista asenteista sitä kohtaan. Kiinnostava yksityiskohta onkin, että elokuvassa itsessään ei polteta yhtään syöpäkäärylettä eikä edes savukiehkuraa näytetä, vaikka juonen kannalta on jopa olennaista, että Naylor itsekin polttaa.

Niinpä tupakkasatiiri toimiikin lähinnä Nick Naylorin persoonan ja henkilökohtaisen elämän kautta. Elokuvan human interest -aines koostuu Nickin kohtaamien henkilöiden ja pidempiaikaisten ihmissuhteitten kuvauksesta.

© 2006 Fox Searchlight PicturesNaylorin liittolaisia ovat tupakkateollisuuden harmaat eminenssit, hänen pomonsa BR (J.K. Simmons) ja korkean tason vaikuttaja Kapteeni (Robert Duvall). Lisäksi Nickiä tukevat alkoholin kohtuukäyttäjien puhenainen Polly Bailey (Maria Bello) ja aseteollisuuden edustaja Bobby Jay Bliss (David Koechner). Viimeksi mainitut tapaavat Nickin kanssa pubi-illoissa kerran viikossa vertailemaan toimialojensa kuolinlukuja ja puolustusstrategioita. Ryhmä kutsuu itseään "kuolemankauppiaiksi" (MOD Squad, Merchands of Death).

MOD-ryhmä yrittää turhaan varoittaa Nickiä sotkeutumasta journalisti Heather Hollowayn (Katie Holmes) puuhiin, kun tämä haluaa kirjoittaa Washington Postiin avoimen artikkelin tupakkateollisuuden intresseistä ja epäilyttävistä toimintatavoista. Toiseksi Nickin päävastustajaksi asemoituu hönö senaattori Ortolan K. Finistirre (William H. Macy), joka on päättänyt saada jokaiseen tupakka-askin kylkeen myrkyn vaarallisuudesta varoittavan tarran.

© 2006 Fox Searchlight PicturesNick lähtee poikansa Joeyn (Cameron Bright) kanssa Kaliforniaan tarkoituksenaan houkutella Hollywood-tuottaja Jeff Megall (Rob Lowe ihanan mehukkaassa roolissa) lisäämään tupakointia tuottamiinsa elokuviin. Kohtaukset Megallin zen-henkisessä Entertainment Global -yhtiön rakennuskompleksissa saavat kirpeänmakeaa lisäpotkua O.C:n tähden Adam Brodyn esittämästä ylivilkkaasta avustajasta, Jack Beinista. Samalla Kalifornian-reissulla Nick käsketään yllättäen myös entisen Marlboro-miehen (Sam Elliott) ranchille lahjusrahat kourassa. Syöpään kuolevan ikämiehen nostattamaa negatiivista julkisuusmyllytystä kun on parempi yrittää hillitä, vaikka sitten kovallakin hinnalla.

Herkullisia henkilöhahmoja ja kutkuttavia tilanteita tässä elokuvassa riittää. Nuori ohjaaja Jason Reitman on saanut nimekkäistä näyttelijöistä kasaan unelmatiimin. Erityisesti Nickiä näyttelevä Aaron Eckhart on roolissaan pistämätön – yhtä aikaa raivostuttava ja vastustamaton. Thank You for Smoking rullaa sujuvasti kohtauksesta toiseen ja suorastaan pakottaa katsojan viihtymään erilaisten hersyvien käänteittensä parissa. Tämän elokuvan nähtyään ei enää suhtaudu tupakointiin niin kuin aiemmin.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,6 / 8 henkilöä