Pitkästy ja nukahda

Keskinkertaisuuden alamäkeä pitkään luistatellut Robert De Niro tunnetaan tällä vuosituhannella enää vanhana irvistelijänä. Miehen loistonpäivistä on vierähtänyt tovi jos toinenkin ja sinä aikana on ehtinyt varttua elokuvissa käyvä sukupolvi, joka tunnistaa maestron pelkästään tusinakomedioiden ja kauhuviritelmien jääränaamana. Kummisetä, Taksikuski, Kauriinmetsästäjä, Kuin raivo härkä ja Suuri gangsterisota ovat vaihtuneet Terapian tarpeeseen, Perhe on painajaiseen, Godsendiin ja Hide and Seekiin.

K.C. Bailey - © 2005 Twentieth Century FoxKauhun saralla on viime vuosina ollut melskettä vähintään yhtä paljon kuin Niron pitkällä uralla. M. Night Shyamalan palautti psykologisemman pelottelun takaisin muotiin ja japanilainen kauhu on rymistellyt Hollywoodiin. Niinpä unelmatehtaassa on vedetty teinikauhuilut vessasta alas ja riennetty penkomaan parin vuosikymmenen takaista aarrearkkua. Juoniasetelman kääntävä jippo on nykyään vakavamman kauhun tavaramerkki ja pääosiin on keksitty istuttaa jälleen lapsi. Mikä onkaan pelottavampi kuin hämäriä höpöttävä suurisilmäinen kakara?

Hide and Seek on yhtä persoonallinen kuin Sotkan kirjahylly. Jälleen perhettä kohdannut trauma synnyttää ongelmakäyttäytymistä. Ongelmia paetaan maalle, asetutaan isoon kolkkoon taloon, vieressä on synkkää metsää, naapurit ovat outoja ja yllätys luuraa aina suihkuverhon takana. Ja se lapsi on kummallinen.

K.C. Bailey - © 2005 Twentieth Century FoxPsykologisen jännitteen kehittäminen vaatii taitoa ja kerronnan todellista hienovaraisuutta. Tästä hyvä esimerkki on Shyamalanin Kuudes aisti (1999). Hide and Seekissä jännitettä ei synny. Kerronta on laiskaa ja kauhuelokuvien loputtomien kliseiden läpi kahlaaminen on uuvuttavan pitkästyttävää. Elokuvan persoonallisuuksia tarkasteleva juoni olisi saattanut toimia, mikäli sitä ei olisi hukutettu tuhanteen kertaan nähtyihin asetelmiin, kuvakulmiin, henkilöhahmoihin ja juonenkäänteisiin.

Australialaissyntyisen, näyttelijänä kunnostautuneen John Polsonin ensimmäinen iso Hollywood-ohjaus on mitäänsanomatonta rutiinia. Jos miehen esikoisohjaus Siam Sunset (1999) viritteli jotain odotuksia tulevalta, niin Hide and Seek ei niitä ainakaan lunastanut.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 3 henkilöä