Vanhemmiksi karikoita vältellen

Lapsenteon ympärille rakentuvat romanttiset komediat ovat olleet muotia jo useamman vuoden ajan. Tuoreessa muistissa ovat esimerkiksi Judd Apatowin ohjaama Paksuna (2007), Sam Mendesin Kohti uutta (2009) ja toissavuotinen Vaihtamalla paranee, jossa Jennifer Anistonin ja Jason Batemanin näyttelemät kaverukset päätyivät rakastavaisiksi vanhemmuuden kautta.

Friends with KidsTänä kesänä Future Film tuo teatterilevitykseen kaksi aihepiiriä käsittelevää elokuvaa, Jennifer Westfeldtin indie-tuotannon Friends with Kids (2011) sekä nimekkäämpien Hollywood-starojen tähdittämän Mitä odottaa kun odotat (2012). Ensimmäinen on jälkimmäistä pirteämpi ja viihdyttävämpi draamakomedia, mutta ei silti onnistu kohoamaan keskinkertaisuuden yläpuolelle.

Elokuvan käsikirjoittanut ja ohjannut Westfeldt näyttelee itse pääosaa, hyvin toimeentulevaa Julieta, joka on tyytyväinen mukavaan sinkkuelämäänsä New Yorkissa. Paras kaveri Jason (Adam Scott) asuu samassa kerrostalossa. Julie ja Jason seuraavat vierestä, kuinka heidän tiivis ystäväpiirinsä alkaa rakoilla pariskuntien saadessa lapsia. Vanhemmuus näyttää koituvan parisuhteen kohtaloksi.

Friends with KidsJulie ja Jasonkin päättävät tehdä lapsen – kaveripohjalta. Jos romantiikkaa ei ole alun alkaenkaan, lapsen tulo ei voi sitä pilata. Yhteishuoltajuus vapauttaa molemmat vanhemmat välillä deittailemaan potentiaalisia kumppaniehdokkaita. Kuten arvata saattaa, Julien ja Jasonin diili osoittautuu kaikkea muuta kuin ongelmattomaksi.

Friends with Kids on Jennifer Westfeldtin esikoisohjaus. Televisiorooliensa ohella hänet muistetaan kepeän Kissing Jessica Stein -elokuvan (2001) pääosanesittäjänä ja toisena käsikirjoittajana. Sukupuolisen suuntautumisen joustavuudella leikitellyt lesboromanssi esitettiin Suomessakin vuoden 2002 Vinokino-festivaaleilla.

Friends with KidsTyylinsä ja tunnelmansa puolesta elokuvat muistuttavat toisiaan. Molemmissa on valtavirrasta poikkeavaa raikkautta sekä Yhdysvaltain itärannikon viehättävää älykköhenkeä, joka ei kuitenkaan ole yhtä ilmeistä kuin vaikkapa Woody Allenilla vaan kätkeytyy pikemminkin puolihuomaamattomiin yksityiskohtiin. Toisaalta tarinankerronta kärsii kömpelyydestä ja naiiviudesta, joita aavistuksen haparoiva näyttelijäntyö osaltaan korostaa.

Friends with Kidsin sivuosissa nähdään Maya Rudolph, Kristen Wiig, Chris O’Dowd ja Jon Hamm, jotka näyttelivät yhdessä myös Morsiusneidot-elokuvassa (2011). Mad Men -sarjasta kuuluisuuteen ponkaissut Hamm on Westfeldtin pitkäaikainen elämänkumppani. Nelikymppisellä pariskunnalla ei ole omia lapsia, mikä on paisuttanut amerikkalaismedian kiinnostusta Westfeldtin elokuvan aihevalintaan.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä