Hittikaraoke

Rock of Ages kertoo musikaalin muodossa tarinan kahden laulajanurasta haaveilevan nuoren kohtaamisesta vuoden 1987 Los Angelesissa. Kantava musiikkiteema on 1980-luvun rock, joka raikaa linja-autossa, kaduilla ja levykaupoissa. Periamerikkalainen maalaistyttö Sherrie lähtee etsimään itseään ja idoleitaan urbaanin valomeren sykkeestä ja kohtaa samanhenkisen maalaispojan, jolla on jo jalka maineikkaan rock-klubin Bourbon Roomin oven välissä.

Rock of AgesMusikaalina Rock of Ages on kelvollinen, koska musiikkinumerot uppoavat kerrontaan ja tyyli kantaa läpi koko elokuvan. Bändit ovat keksittyjä, mutta niiden esikuvat ovat tunnistettavissa ja kappaleet tuttua hittitavaraa 1980-luvulta. Tarina kuitenkin noudattelee tylsää väärinkäsityksiin ja jälleenkohtaamiseen perustuvaa rakennetta, ja nostalgia keskeisenä draamallisena voimavarana jää etäiseksi. Rock of Ages perustuu Broadway-musikaaliin, ja sen on ohjannut koreografin hommista ohjaajaksi siirtynyt Adan Shankman.

Rock of AgesPäähenkilöt ovat yhtä rock-henkisiä kuin pienet koiranpennut niittivyöhön sonnustautuneina, eikä tätä puutetta kompensoi mikään. Siloposkisten kyyhkyläisten rinnalla tepastelee joukko vanhemman polven näyttelijöitä, kuten Tom Cruise, Paul Giamatti ja Alec Baldwin. Bryan Cranston ja Catherine Zeta-Jones esittävät kummallista pormestarispariskuntaa, jonka missiona on lakkauttaa rock-musiikkia levittävä syntinen klubi. Paikallispoliittinen kähmintä on kuitenkin vain köykäinen sivujuonne muutenkin löyhässä kokonaisuudessa.

Elokuvan ainoa kiinnostava hahmo on Tom Cruisen esittämä itsekeskeinen ja viskipulloon puoliksi hukuttautunut rokkikukko Stacee Jaxx, joka on myös keskeinen toiminnan käynnistäjä. Mieshormonia tihkuva vanha juoppo nahkahousuissaan raottaa sepalustaan, jonka seurauksena Drew’n ja Sherrien viaton rakkaustarina katkeaa kuin kanan lento. Tie tähtiin ei ole muutenkaan mutkaton, koska särkyneen sydämen lisäksi rock-taivaan valloitusta vaikeuttaa popmusiikin ja poikabändien tuleminen. Sherrie päätyy hankkimaan elantonsa toisenlaisilta lavoilta kuin oli aikonut, ja menestystä janoava Drew joutuu havahtumaan musiikkibisneksen karuun todellisuuteen.

Rock of AgesRock of Ages on kestoltaan uuvuttavan pitkä, koska tarina on yllätyksetön ja draaman elementit yksinkertaisia. Vitsien määräkin on harmillisen vähäinen suhteessa parodian mahdollisuuksiin, joilla aihe ja aikakausi on ladattu. Hämmentävällä tavalla seksi ja ihmisen lihalliset tarpeet ovat motivaationa jokaisessa juonenkäänteessä, vaikka yleisvire on olevinaan viaton.

Näyttelijät esittävät kappaleet itse, ja Tom Cruise vetää tässäkin pisimmän korren pullistellessaan lavalla Bon Jovin tahtiin. Stacee Jaxxin manageria näyttelevä Paul Giamatti pääsee myös esittämään muutaman säkeen.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,6 / 5 henkilöä