Äidin ja tyttären kasvukipuja

Rooleilla leikittely on elokuvan elinvoimaisia elementtejä. Tämän todistaa kaksi jouluna ensi-iltansa saavaa komediaa. Kotimaisessa Vieraalla maalla -elokuvassa päähenkilö vaihtaa omaa etuaan tavoitellen tietoisesti identiteettiään, ja Disney-tuotannossa taas äidin ja tyttären kehot vaihtuvat kasvattavassa mielessä. Menestyvän psykiatri-äidin ja kitaraa rämpyttävän teinileidin konflikti syvenee, kun pitäisi sovittaa yhteen niin äidin hääharjoitukset kuin tyttären bändin koesoitto. Kompromissia ei synny, koska kumpikaan ei osaa asettua toisen asemaan. Niinpä kiinalainen ennustuskeksi vaihtaa heidän kehojaan. Äidin on pakko olla tytär ja päinvastoin. Elämä opettaa.

Ron Batzdorff - © 2003 Buena Vista Pictures DistributionMonasti kotimaisia elokuvia katsoo myötämielisemmin kuin ison rahan Amerikan tekeleitä. Tällä kertaa on kuitenkin myönnettävä, että vuosikymmenten vakaan rutiinin omaava Hollywood-tuotanto kykenee tavallisen viihteen saralla selättämään kotimaiset kyhäelmät valitettavan selvällä niskalenkillä - eikä kysymys ole edes rahalla saavutetusta ylivoimasta, vaan toimivammasta huumorista ja paremmista oivalluksista sekä siitä kuuluisasta komedian rytmityksestä.

Mary Rodgersin kirjaan pohjaava Perjantai on pahin on uusintafilmatisointi Disneyn omasta tuotannosta vuodelta 1976. Huolimatta toisen painoksen leimastaan elokuva on tuore ja hauska. Tarinana äidin ja tyttären konflikti on ilmeisen toimiva vuosikymmenestä toiseen, ja mihinkä kasvatukselliset kommervenkit perusteiltaan edes muuttuisivat. Maailma toki muuttuu, mutta asemat teinien ja vanhempien välisissä yhteenotoissa säilyvät entisellään.

Vaikka Disney-komedia onkin perinteinen, sopuisasti hassu ja lopussa niin ihanan autuas, kykenee se nostamaan esille reaalisilta tuntuvia ongelmakohtia sekä nauramaan jopa edustamalleen keskiluokkaisuudelle. Kyseessä on huomattavasti energisempi ja ajanmukaisempi varhaisteineille suunnattu komedia kuin parin vuoden takainen Prinsessapäiväkirjat.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,8 / 4 henkilöä