Virtuaalifantasiaa aikuiseen makuun

Tietokone- ja videopeleihin pohjautuvat elokuvat ovat ainakin tähän asti olleet järjestelmällisesti joko järkyttäviä floppeja tai ainoastaan keskinkertaisia rainaviritelmiä. Viimeisin ja ehkä kuuluisin oli tänä kesänä ensi-iltansa saanut Tomb Raider, joka ihan näyttävästä girl power -tyyppisestä rymistelystään huolimatta jäi sisällöltään melko ontoksi tekeleeksi. Toisaalta digitaalisten pelien yleisempi vaikutus erityisesti toimintaelokuvissa on ollut viimeistään 1990-luvun alusta lähtien nousujohtoinen. Esimerkiksi Matrixin monet toimintajaksot olivat selvästi ottaneet vaikutteita aikakautensa tunnetuimmista tietokone- ja videopeleistä.

Tähän perinteeseen näyttää nyt tulevan jonkinlainen katkoskohta. Final Fantasy: The Spirits Within on ensimmäinen yritys luoda digitaaliseen pelikuvastoon perustuva "vakavasti otettava" elokuva. Final Fantasy on samalla myös ensimmäinen elokuva, joka on toteutettu täysin fotorealistisella tietokonegrafiikalla.

Final Fantasy - © 2001 Columbia PicturesFinal Fantasy perustuu alunperin Japanissa ja myöhemmin myös Yhdysvalloissa ja Euroopassa suosituksi tulleeseen seikkailupelisarjaan, jonka ensimmäinen osa ilmestyi jo 1980-luvun loppupuolella. Kymmenenteen osaan edennyt pelisarja on ollut yksi pelihistorian suurmenestyjistä: pelejä on tiettävästi myyty yhteensä yli 30 miljoonaa kappaletta. Erityisen hyvin ovat menestyneet Playstationille tehdyt konsoliversiot. Alusta saakka Final Fantasy -pelisarjan tuottajana toiminut Hironobu Sakaguchi on ollut mukana myös elokuvan ohjauksessa ja tuotannossa. Elokuvan tuotantokustannukset ovat olleet valtavat, mutta pelisarjan menestyksen on uskottu tasoittavan tietä myös elokuvan huikeille lipputuloille.

Final Fantasy - © 2001 Columbia PicturesElokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2065, jolloin avaruudesta meteorin mukana tulleet aavehenget ovat tuhonneet lähes koko ihmiskunnan ja eloonjääneet ovat vetäytyneet maata kiertäville avaruusasemille. Scifi-kuvastosta tuttuun tapaan ihmisyhteisön ristiriidat ja erimielisyydet kulminoituvat tiedemiesten ja sotilaiden välisessä vastakkainasettelussa. Elokuvan päähenkilöksi nouseva tohtori Aki Ross (Ming-na) näkee jatkuvasti mystisiä unia tapahtumasarjasta, jotka ovat ennakoineet muukalaisten invaasiota. Ross uskoo unien olevan ennusmerkkejä ja hän uskoo pelastavansa ihmiskunnan jos hän löytää kahdeksan maapallolla elävää henkeä. Idealistinen Ross ja hänen kollegansa tohtori Sid (Donald Sutherland) ajautuvat nopeasti törmäyskurssille sotilasjohdon kanssa, joka suunnittelee valtavaa ja lopullista iskua muukalaisia vastaan. Iskun toteuttamiseksi kenraali Hein (James Woods) alkaa suunnittelemaan salaliittoa Rossin ja Sidin raivaamiseksi tieltä.

Vaikka elokuva onkin K-11, niin kohdeyleisö löytyykin hieman varttuneemmista katsojista. Final Fantasy on oikeastaan melko perinteinen tieteiselokuva, jossa hyvän ja pahan taistelu nousee keskeiseksi teemaksi. Perinteisen tieteiselokuvan kerrontaa tosin vauhditetaan sadunomaisilla ja romanttisilla fantasiakohtauksilla.

Elokuvan ja pelisarjan väliset yhtäläisyydet jäävät osittain tästä syystä marginaaliksi. Teknisesti tarkasteluna Final Fantasy on lähinnä digitaalisesti luotu fotorealistinen tietokoneanimaatio, joka muistuttaa hämmästyttävällä tavalla "oikeaa" elokuvaa. Visuaalisten efektien suunnittelussa on ollut mukana joukko Hollywoodin keskeisiä ammattilaisia, joiden kädenjälkeä on nähtävissä esimerkiksi Matrixissa.

Final Fantasy - © 2001 Columbia PicturesVaikuttavasta visuaalisesta ulkoasustaan huolimatta elokuvan tunnistaa heti välittömästi tietokoneella tehdyksi, vaikka jotkut kohtaukset näyttävätkin äärimmäisen realistisilta. Ääninäyttelijöiden valinnat tuntuvat onnistuneilta, vaikka kuvan ja äänen synkronisointi ei olekaan täysin onnistunut. Efektit purevat parhaiten aivan alkupuolella, sillä lopussa hehkuvien aavelonkeroiden karnevaali alkaa paisua jo hieman puuduttavaksi. Käytetty musiikki on onnistunutta ja toimivaa, mutta toisaalta sitä olisi voinut olla esillä jopa hieman enemmän.

Mielestäni Final Fantasy on kaiken kaikkiaan paras tietokone- ja videopelimaailmaan sijoittuvista elokuvista, jota voidaan suositella erityisesti animaatio- ja scifi-elokuvista kiinnostuneille. Kysymyksessä on ennen kaikkea mielenkiintoinen pioneeriprojekti, jossa käytettyä fotorealistista tekniikkaa tullaan vastaisuudessa näkemään yhä enemmän.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 3 henkilöä