Rakkauden raastamat

Viime vuoden menestyksestä innostuneena Rakkautta ja Anarkiaa tuo valkokankaille kaikkien aikojen Bollywood-spektaakkelin. Sanjay Leela Bhansalin Devdas (2002) on yli 12 miljoonan budjetillaan kallein Intiassa koskaan tehty elokuva. Valmistumisvuonna elokuva esitettiin Cannesin elokuvajuhlilla, varsinaisen kilpailun ulkopuolella tosin, ja vuonna 2003 Devdasin naistähti Aishwarye Rai istui samaisen festivaalin juryssa.

Devdas on eeppinen rakkaustarina, joka perustuu Sarat Chandra Chattopadhyen romaaniin. Bhansalin ohjaama elokuva on jo neljäs kyseisen romaanin filmatisointi. Elokuva sijoittuu 1900-luvun alkupuolen Kalkuttaan, jossa Paro (Rai) ja Devdas (Shahrukh Khan) ovat eläneet onnellisen lapsuuden. Elokuva alkaa siitä, kun Devdas palaa vuosien jälkeen kotiin opiskeltuaan Englannissa. Paro on odottanut rakkaansa paluuta vaalien jokaista muistoaan kuin viimeistään. Devdasin kotiinpaluu ei kuitenkaan takaa parille onnea, sillä luokkaristiriitojen takia he joutuvat elämään toisistaan erossa.

Traaginen rakkaustarina toistaa tuttua kaavaa. Sukujen asettamat tavoitteet eivät kohtaa nuorten sydänten halujen kanssa ja tukahdutetut tunteet purkautuvat itsetuhoisena käyttäytymisenä. Devdas ryhtyy juomaan ja pyrkii käyttäytymisellään hukuttamaan tuskansa. Hänen viimeinen lupauksensa Parolle on tulla tapaamaan tätä ennen kuolemaansa.

Devdas on visuaaliselta ilmeeltään vähintäänkin vaikuttava. Se ei ole samanlainen tyylikollaasi kuin esimerkiksi Karan Joharin elokuva Kabhi Khushi Kabhie Gham (2001), vaan tasapainoinen lavastuksen, valaistuksen ja koreografian varaan rakennettu tunnelmallinen satu. Väriloisto ja tummien öiden tunteet ja tuska puristautuvat kankaalta väkisin ulos.

Kolmen tunnin matkan varrella vastaan tulee myös suvantovaiheita ja kyseenalaisia juonen painotuksia. Supertähti Shahrukh Khanin roolisuoritus Devdasina ja erityisesti kohtaukset, joissa hän rypee humalapäissään ovat välillä tuskaista katseltavaa. Mies ei oikein tiedä miten ilmaista roolihahmonsa tuska ja kuinka paljon krapulakäden pitäisi täristä. Naisnäyttelijät onnistuvat paremmin. Entinen Miss Maailma Aishwarye Rai on enemmän kuin kaunis koriste. Madhuri Dixit Devdasiin rakastuvana maksullisena naisena on myöskin sopiva vastanäyttelijä ylinäyttelevälle Khanille.

Elokuva on ylitsevuotavan melodramaattinen. Kliseistä ja näyttelijöiden maneereista huolimatta Devdas pitää pihdeissään. Visuaalinen mahtipontisuus asettaa Romeo ja Julia -tarinan sille kuuluviin puitteisiin. Elokuvan viimeisen kohtauksen hiotut kuvakulmat, väriyhdistelmät sekä leikkauksen ja liikkeen rytmi tekevät juonen kliimaksista mahtavan päätöksen elokuvalle.

Devdas on elokuvateknisen osaamisen taidonnäyte. Värisävyistä ja valoasteiden vaihtelusta saadaan paljon irti. Myös musiikkinumerot ja tanssien koreografiat ovat kahlitsevaa katseltavaa. Suureellinen viihde-produktio onnistuu esittämään henkilöhahmojen kohtalon kaikessa satumaisuudessaan koskettavalla tavalla. Parhaimmillaan Bollywood-elokuvat onnistuvat samassa kuin MGM-musikaalit 1950-luvulla.

* * * *
Arvostelukäytännöt