Avaruusbugeja lättyyn

Viime aikoina sarjakuviin pohjautuvat elokuvat ovat eläneet todellista korkeasuhdannetta. Näin kesän edetessä näille viihdepakkauksille tuntuu myös löytyvän kysyntää. Valitettavasti sarjakuvaleffojen yllä leijuu nyt ikuinen kakkososien kirous. Blade 2 oli pettymys, voiko siis MIB II - Miehet mustissa 2 nousta ykkösosan tasolle?

MIB II - Miehet mustissa 2Barry Sonnenfeldin ohjaama MIB II - Miehet mustissa 2 jatkaa täsmälleen samalla menestykseen viittaavalla konseptilla, jota käytettiin viisi vuotta sitten julkaistussa ensimmäisessä osassa. Avaruusoliot ovat jälleen uhkana maapallolle ja tällä kertaa ongelmia aiheuttaa kylothialainen hirviö Serleena (Lara Flynn Boyle). Hän hakee Zarthan Valoa, jota epäilee kätketyksi Maapallolle. MIB-viraston erikoisagentit Koo (Tommy Lee Jones) ja Jii (Will Smith) hälytetään paikalle vaaraa torjumaan. Koo on ainoa, joka muistaa miten Zarthan Valolle kävi ja hänen muistinsa on siviiliin siirtymisen vuoksi neuraloitu. Serleenan valloitettua MIB:n kaverusten on turvauduttava deneuraloijan halpamalliin. Tämän jälkeen ongelmat vain kasaantuvat kellon tikittäessä vääjäämättä kohti tuomipäivää.

MIB II - Miehet mustissa 2MIB II - Miehet mustissa 2 ei tarjoa mitään suuria yllätyksiä, vaan juonta kuljetaan eteenpäin sinänsä aivan pikkunäppärän huulenheiton ja tilannekomiikan turvin. Vitsejä ryydittämässä on runsaasti poliisi- ja tieteissarjoista tuttuja kliseitä, joista osa tuntuu jo hieman liiankin kuluneilta. Digitaalitekniikan ammattilaiset ovat jälleen loihtineet esiin tukun uusia ja komeita hirviöitä, joiden naaman vääntelyt ja muut temput ovat välillä ihan oikeasti huvittavaa katsottavaa. Hahmoista Jiin työkaveri, puhuva koira Frank the Pug on henkilöhahmona ihan toimiva, mikä on sinällään ihme sillä kyllähän näitä puhuvia kotieläimiä on filmeissä nähty jo maailman sivu.

Barry Sonnenfeldin teos on raskaan sarjan scifi-parodia ja onnistuu tehtävässään hieman kilpailijoitaan paremmin. Ainakaan siinä ei sorruta alapään huumorilla mässäilyyn niin kuin taannoisessa Evoluutiossa. Sinänsä elokuvasta itsestään ei mitään sen ihmeellisempiä taiteellisia ansioita löydy, eikä pähkähullusta juonikuviosta jää jäljelle selkeää kokonaiskuvaa. Kohdeyleisölleen MIB II - Miehet mustissa 2 sen sijaan tarjoaa varmasti ihan mukiin menevää kertakulutusviihdettä. Tästä syystä elokuva sopiikin parhaiten ajatuksia turruttaville ja älykkyysosamääriä laskeville kesähelteille.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä