Viisikko tekee löydön

Viime vuonna The Blair Witch Project aiheutti melkoista kohua. Parin kaveruksen kolmen markan kauhukuva saavutti maailmanmaineen ja -levityksen, kiitos nerokkaan markkinoinnin. Ei käy kieltäminen etteikö Blair Witch Project olisi ollut kokeellinen ja mielenkiintoinen elokuva. Toinen asia on, kuinka pelottavana voi pitää kolmen amerikkalaisen pullamössöteinin eksymistä metsikköön ja joutumista paniikkiin. Suomalaisessa kulttuurissa suvisella telttaretkellä leppäpöpelikössä leiriltä aamusella löytyneet risukimput nostattaisivat ilmoille korkeintaan pahan hajuisia röyhtäyksiä.

© 2000 Artisan EntertainmentBlair Witch Projectin menestys tiesi jatko-osien väijyvän jo heti kulman takana. Tunnettuahan on, että rautaa pitää takoa, kun se on kuumaa. Ohjaajat Daniel Myrick ja Eduardo Sanchez löytyvät Blair Witch 2:sen tuottajaportaasta. Isolla rahalla poikien ei tarvinnut enää liata näppejään ilmi selvässä paskassa: tuottajana saa nauttia kaupallisen menestyksen hedelmistä, mutta ei tarvitse ottaa vastaan syyteryöppyä taiteellisten ambitioiden laiminlyömisestä.

© 2000 Artisan EntertainmentBlair Witch 2 on aivan samanlainen jatko-osa kuin esimerkiksi Tappajahai 2 ynnä lukemattomat muut muistista kadonneet kakkososat. Menestystarinasta revitään vielä ne viimeisetkin nyhteet irti, ladotaan ne sievään järjestykseen ja kaunis kokonaisuus on valmis. Kyseessä on taloudellisessa mielessä täyskäsi, ja tästä näkökulmasta Blair Witch 2:lle voi nostaa jopa hattua. Tuskin on elokuvan tekijöiden vika, että hyväuskoisille urpoille menee sama syltty yhä uudestaan ja uudestaan.

Tällä kertaa jatko-osaan on hassattu monin verroin enemmän dollareita kuin alkuperäistuotokseen. Jälki onkin ihan mukiinmenevää ja Blair Witch 2 nostaa kyllä itsensä monien viime aikojen teinikauhuleffojen yläpuolelle - on viisikon meno sen verran hurjaa ja tissejäkin vilahtaa.

Elokuvan alussa itse ilmiöön kohdistettu ironia oli jopa niin purevaa, että hajanaisessa mielessä ehti elätellä kuvitelmia todella groteskista menosta. Sellaisesta menosta, jota tarjosi syrjäkylille pakullaan erehtyneiden viisikkoteinien kaikkien aikojen lahtauselokuva - eli Texasin moottorisahamurhaajan hurvikas kakkososa The Texas Chainsaw Massacre 2. Siinä olisi oiva esimerkki, josta Myrick ja Sanchez voisivat ottaa esimerkkiä, kun ohjaavat kolmatta Blair Witchiä. Se olisi jo kulttuuriteko.

* *
Arvostelukäytännöt